nederland

Had moordenaar Els Borst het ook op Kok en Balkenende voorzien?

Door Elif Isitman - 26 september 2015

Na de moord op oud-D66-minister Els Borst is er lange tijd gevreesd voor een aanslag op de twee ex-premiers Wim Kok en Jan-Peter Balkenende. De voormalige minister-president kregen daarom in 2014 maandenlang intensieve beveiliging.

Dat zegt oud-premier Wim Kok zaterdag in een interview met het AD. Uit politieonderzoek na de moord op borst bleek dat een ‘verwarde man’ Borst had gevraagd om de adressen van Kok en Balkenende. De politie hield er rekening mee dat deze man de Bart van U., de vermeende moordenaar van Borst was.

Als een leeuw

Kok bevestigde kort na de moord tegen de politie dat Borst hem een week daarvoor had gewaarschuwd dat een ‘warrige man’ naar hem en Balkenende op zoek was geweest.

‘Het was op het afscheidsfeest van Beatrix in Rotterdam,’ zegt Kok. ‘Els zag me uit de verte en riep ‘Wim, Wim! Ik heb je verdedigd als een leeuw!” Borst vertelde Kok dat een man twee dagen eerder bij haar had aangebeld en op een ‘zeer vervelende manier had aangedrongen’ om het adres van Kok en Balkenende te krijgen.

Kapper

Borst noemde het een ‘vreemde gewaarwording’ voor haarzelf. Precies een week later werd ze in de garage bij haar woning in Bilthoven vermoord. Ze kwam door messteken om het leven. Justitie denkt dat Bart van U. ook de ‘verwarde man’ was waar Borst van sprak.

Korte tijd na de moord benaderde de politie Kok voor een verhoor. Toen was al uit politieonderzoek gebleken dat Borst haar kapper en enkele vrienden had verteld over de man, en dat hij op zoek was naar de voormalige premiers. Kok vertelde de politie ook over de waarschuwing van Borst, waarop de justitie beveiliging inschakelde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.