nederland

HJ Schoo: Over leven, denken en werk van een humaan radicaal realist

Door Lucas Gasthuis - 02 september 2015

In deze biografie wordt aandacht besteed aan het leven en het werk van HJ Schoo (1945-2007), journalist, hoofdredacteur van Elsevier, essayist en columnist.

Schoo, die opgroeide in Amsterdam, zou het onderwijs ingaan en bleef in zekere zin zijn hele leven onderwijzer. Schoo was een man van uitersten: zeer gevoelig, makkelijk ontvlambaar, trouw aan zijn vele vrienden, een intellectueel en een bouwvakker tegelijk. Liesbeth Wytzes schetst zijn turbulente en soms tragische leven aan de hand van gesprekken met vrienden en bekenden.

Als public intellectual had Schoo zeker in zijn latere leven als columnist van de Volkskrant grote invloed op het debat. Hij had een eigenzinnige kijk op de grote thema’s van deze tijd: immigratie, democratie, burgerschap. Marc Chavannes heeft zich verdiept in het gedachtengoed van Schoo, dat aan actualiteit niets heeft ingeboet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.