nederland

Hoe de PvdA zich hard maakte voor Márcia en Gláucio

Door Servaas van der Laan - 02 september 2015

Dat de Angolese asielkinderen Márcia en Gláucio niet het land uit worden gezet, hebben zij voor een goed deel te danken aan de PvdA. Die partij maakte zich bij de staatssecretaris hard voor de asielkinderen.

De vader moet wel het land uit, moeder en kinderen mogen blijven. Met dit compromis werd de asielzaak rond de familie Ventura Tiago door staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) opgelost.

Lobby

Die beslissing werd genomen na een lobby van hulporganisatie Defence for Children én de partijtop van de PvdA, zo meldt het AD.

Fractievoorzitter Diederik Samsom en voorzitter Hans Spekman bemoeiden zich persoonlijk met de zaak.

Samsom belde afgelopen weekend met Dijkhoff om een oplossing te zoeken. Ook Spekman was achter de schermen druk bezig met het uitpluizen van oude asielzaken om mogelijkheden te vinden om uitzetting van de kinderen te voorkomen.

Onder druk

Aanvankelijk weigerde de staatssecretaris over stag te gaan, omdat hij bang was dat ook de vader, die geen asiel krijgt vanwege vermeende oorlogsmisdaden, dan vermoedelijk een nieuwe asielprocedure zou starten. Eigenlijk had de vader jaren geleden al naar zijn thuisland moeten vertrekken, maar die weigerde dat tot nu toe.

Toen ook de Kinderombudsman en de partijtop van de PvdA zich met de zaak gingen bemoeien, werd de druk op Dijkhoff te groot. Hij besloot zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken om moeder en kinderen in Nederland te houden. Voorwaarde is wel dat vader geen nieuwe procedure zal starten. Die stemde daarmee in en zal Nederland aanstaande vrijdag verlaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.