nederland

Hoge opleiding en koophuis: wat Nederlanders gelukkig maakt

Door Shari Deira - 23 september 2015

Wat maakt Nederlanders nou echt gelukkig? Vooral een hoge opleiding zorgt voor een hoge score op de schaal van welvaart en welzijn. Hoogopgeleiden zijn gelukkiger dan mensen met een lagere opleiding.

Uit een nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt welke groep het gelukkigst zijn in Nederland. Dit zijn de ‘ingrediënten’ van een gelukkig leven.

1. Hoge opleiding

Nederlanders met een hoge opleiding scoren goed in het onderzoek. Zij hebben een goede entree tot de arbeidsmarkt, meldt het CBS. Deze groep is minder vaak werkloos, woont in kwalitatief goede (koop)huizen, is vaker gezond en tevredener over het leven.

Dit terwijl laagopgeleiden juist minder kans hebben op werk, wat zorgt voor materiële onzekerheid. Dat zet de tevredenheid en gezondheid onder druk. Vooral voor mannen met een lage opleiding is dit een probleem.

2. Koophuis

Wie ook goed scoren in het onderzoek zijn Nederlanders met een koophuis. Bovenaan de welvaarts- en welzijnsverdeling staan de 1,8 miljoen Nederlanders met een vaste baan en zelfstandigen, die hoogopgeleid zijn en een huis hebben gekocht. Flexwerkers met een koophuis volgen, maar dit is nog een kleine maar groeiende groep.

Niet alleen werkenden met een koophuis zijn gelukkiger, ook Nederlanders met een uitkering en een koophuis hebben een bovengemiddelde levenskwaliteit. Zij zijn gelukkiger dan hoogopgeleiden met een huurhuis.

3. Stellen

Over het algemeen zijn Nederlanders tevreden over hun leven: een op de drie Nederlanders is zeer welvarend en naar eigen zeggen gezond en tevreden over het leven, blijkt uit de studie. Een kwart is dat niet.

Stellen scoren in het onderzoek beter dan alleenstaanden, omdat zij meer te besteden hebben. Paren in de twintig, zonder kinderen staan er het beste voor als het gaat om welvaart en welzijn. Zij zijn tevreden over hun leven, zijn gezond, hebben een baan en flink wat te besteden.

Alleenstaande ouders met jonge kinderen, zijn daarentegen minder tevreden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.