nederland

Hoog bezoek uit Brussel. Maar wie komt terug van reces?

Door Carla Joosten - 03 september 2015

Carla Joosten is politiek redacteur en ziet hoe het Binnenhof schrikt van post uit Brussel. Hoog bezoek in aantocht. Nota bene tijdens het kerstreces

Toeristen vergapen zich op het Binnenhof aan eenieder in pak. Is dat een Kamerlid? Nee, maar kijk, daar is europarlementariër Hans van Baalen (VVD). Regenjas, tas, in de werkmodus in Den Haag, de stad die hij prefereert boven Brussel of Straatsburg.

Op het Binnenhof zoemt het weer. Medewerkers bereiden het politieke seizoen voor. De zomerpost biedt verrassingen: er zitten aankondigingen bij van bezoeken van Europese politici aan Den Haag.

Beleefdheidsbezoeken

Op 3 december doet de conference of presidents van het Europees Parlement het Binnenhof aan: parlementsvoorzitter Martin Schulz, de liberale voorman Guy Verhofstadt en andere fractievoorzitters.

De komst van Marine Le Pen lijkt uitgesloten. De voorvrouw van het Franse Front National leidt in het Europees Parlement een fractie met de PVV van Geert Wilders. En die wil op het Binnenhof geen EU-politici zien. Niet eens die van zijn eigen PVV.

Op 7 januari bezoekt de Europese Commissie, de uitvoerende dienst van de Unie, Den Haag. Ook koning Willem-Alexander staat op het programma. Deze beleefdheidsbezoeken zijn standaard als een land het voorzitterschap van de Europese Unie waarneemt en dat doet Nederland van 1 januari tot 1 juli. Op het ­politieke dorpsplein van ­Nederland lijkt niemand daarop te hebben gerekend.

Europese regering

Enige paniek is er voelbaar. Wat te doen met die hoogmogendheden? Neem 7 januari. In Brussel is het dan geen kerstreces meer, maar in Den Haag wel.

Welke Kamerleden zijn bereid terug te komen voor de Brusselse toppers? En waar is het treffen? In de plenaire zaal van de Tweede Kamer misschien?

Een ambtenaar schudt het hoofd. ‘Kun je het je voorstellen, de Europese Commissie in vak K?’ Als regering dus. ‘Brussel’ ziet het graag zo: de Europese Commissie als EU-regering. Maar Den Haag moet er niet aan denken.

Elsevier nummer 36, 5 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.