nederland

Jihadisten onder migranten? AIVD en NCTV denken van niet

Door Shari Deira - 24 september 2015

Met de komst van grote aantallen migranten naar Europa, bestaat de angst dat daar terroristen van bijvoorbeeld IS tussen zitten. Zowel de AIVD als de NCVT zeggen daarvoor geen aanwijzingen te hebben.

‘Er is momenteel geen informatie die erop duidt dat zich in de migratiestromen vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika grote aantallen jihadisten bevinden die opzettelijk naar Europa worden gestuurd,’ zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof tegen de Volkskrant.

Radicaal

Vanuit diverse hoeken wordt er gewaarschuwd voor de aanwezigheid van jihadisten onder migranten. Zo zei de Libanese minister Elias Bou Saab (Onderwijs) vorige week tegen de Britse premier David Cameron dat volgens hem een op de vijftig migranten een radicaal van IS is.

De minister erkende dat hij geen concrete bewijzen heeft en dat het vooral gaat om een ‘onderbuikgevoel’. Hij sprak naar aanleiding van ervaringen in Libanese vluchtelingenkampen, waar bewoners zich keerden tegen het Libanese leger: ‘Opeens waren zij tegen het leger. Ze ontvoerden soldaten en brachten ze naar de bergen.’

De AIVD herkent de boodschap van Saab niet, maar erkent wel dat het in ‘individuele gevallen‘ mogelijk blijft dat de asielstroom wordt gebruikt door ‘personen met plannen voor een terroristische aanslag’.

Niet alleen Libanon waarschuwde voor de aanwezigheid van extremisten onder migranten. Ook de paus denkt dat er sprake is van een ‘gevaar op infiltratie‘ van de ‘ontzettend wrede terreurbeweging’.

Paspoort

Of het verhaal van de AIVD en NCTV klopt, is nog maar de vraag. Door de enorme asielstroom worden migranten die naar Europa komen niet altijd even uitgebreid gescreend. Bovendien toonde journalist Harald Doornbos eerder aan hoe eenvoudig het is om aan een vals Syrisch paspoort te komen.

Lege paspoorten en printers van het regime van president Bashar al-Assad zijn in handen van jihadisten. Daardoor kun je met één telefoontje binnen 40 uur een Syrisch paspoort in handen hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.