nederland

Jongen die zich opsloot in Thalys had niks gevaarlijks in tas

Door Thomas Borst - 18 september 2015

De politie heeft geen gevaarlijke spullen gevonden in de rugzak van de jongen die zichzelf vrijdagochtend opsloot in een wc van een Thalys in Rotterdam. De trein waarin hij zich bevond stond op het spoor bij Rotterdam Centraal klaar om richting Parijs te gaan.

De Thalys werd ontruimd, net als acht andere treinen en perrons op het station. De getroffen veiligheidsmaatregelen die de politie heeft ingezet, zijn inmiddels weer afgebouwd.

De donker geklede jongeman zou hebben gehyperventileerd en zijn flauw gevallen tijdens zijn arrestatie. De politie is er nog niet achter wat zijn bedoelingen zijn geweest.

Hij zou vrijdagochtend na een sprint in de trein gesprongen zijn, waarna hij direct naar het toilet ging. Dat gebeurde een aantal minuten voor de Thalys richting Frankrijk zou vertrekken. Treinpersoneel probeerde tevergeefs contact te leggen met de opgesloten jongen.

Motieven onbekend

Een arrestatieteam kwam daarna direct naar het perron om de jongen op te pakken. De agenten probeerden opnieuw contact te leggen, maar de man hield zijn kaken wederom stijf op elkaar.

Het arrestatieteam brak daarom de trein in om de opgesloten jongen te boeien. Bij de arrestatie zou hij zijn flauwgevallen. Per brancard werd hij vervolgens naar buiten gereden en met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Over enige motieven is nog niks bekend.

De dienstregeling heeft flinke hinder ondervonden van de situatie. Pas vanaf 14.00 uur kwam het treinverkeer weer op gang bij Rotterdam Centraal.

Vorige maand ontstond er ook een gevaarlijke situatie in een Thalys op weg naar Frankrijk. Een 25-jarige Marokkaan die bekend was bij inlichtingendiensten werd toen overmeesterd. Ook hij had zich opgesloten in de wc.

Antwerpen

Op het station in Antwerpen werd vrijdag een verdacht koffertje gevonden. Treinpersoneel trof de koffer aan op een trein die naar Amsterdam zou rijden. Drie uur na de vondst is het tot ontploffing gebracht door de Belgische explosievendienst.

Het bevatte geen explosieven, maar alleen kleding. De politie wilde het zekere voor het onzekere nemen na de gebeurtenissen van vrijdagochtend in Rotterdam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.