nederland

Journalist Arnold Karskens opgepakt op Kos

Door Elif Isitman - 06 september 2015

De Nederlandse journalist Arnold Karskens is zondag door de havenpolitie op het Griekse eiland Kos aangehouden. Hij wordt verdacht van illegale grensoverschrijding.

Dat meldt The Post Online. Karskens zou met een groep Iraanse migranten per boot de oversteek van Turkije naar Kos hebben gemaakt. Hij werd afgelopen nacht gearresteerd.

Karskens zou in opdracht van The Post Online en PowNed twee weken undercover aan de Turkse kust zitten om te laten zien hoe het is om Griekenland illegaal binnen te komen via de Middellandse Zee.

Paspoort

Karskens voer mee op een rubberen opblaasboot met zeven andere opvarenden. De boot in kwestie werd zaterdagnacht door de Griekse kustwacht ‘op vrij brute wijze onderschept’, schrijft de site. Ook zou zijn paspoort zijn ingenomen. De medepassagiers van Karskens zouden zijn overgebracht naar een opvangcentrum op Kos.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de aanhouding van ‘een Nederlands staatsburger’ op Kos. Over de identiteit van de Nederlander wil het ministerie niets zeggen. De hoop is dat Karskens maandag Griekenland mag verlaten.

Het is toevallig de tweede Nederlandse journalist die zondag is opgepakt. Eerder werd bekend dat ook journaliste Fréderike Geerdink in het buitenland is gearresteerd: zij werd in het oosten van Turkije opgepakt omdat ze zich in ‘verboden gebied’ zou ophouden. Ze wordt naar verwachting zondag of maandag voorgeleid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.