nederland

Kabinet: nú 750 bedden nodig voor asielzoekers

Door Emile Kossen - 17 september 2015

Een noodoproep van het Kabinet: Nederlandse asielzoekerscentra hebben niet genoeg plek om alle inkomende migranten op te vangen. Nog voor vanavond zijn er 750 slaapplekken nodig.

Uit een brief van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat er acute problemen zijn bij de opvang van asielzoekers. De voorzitters van de veiligheidsregio’s in het land worden daarom gevraagd om met spoed opvangplekken te regelen. Voor vanavond zijn er 750 slaaplekken nodig, voor de komende 72 uur zelfs 1500, meldt de NOS, die de brief in handen heeft.

In gemeenten als Nijmegen, Groningen en Den Haag wordt al hard gewerkt aan noodopvang, maar dat gaat volgens het ministerie niet snel genoeg. Om nu toch voldoende slaapplekken voor nieuwe asielzoekers te creëren wordt gekeken naar locaties die normaal gebruikt worden bij calamiteiten. Daarbij kan worden gedacht aan gymzalen waar mensen naartoe worden gebracht na een brand.

Het zou moeten gaan om kortstondige noodopvangplekken. Vanuit daar kunnen mensen weer doorstromen naar de reguliere locaties van het COA.

Rotterdam

Al snel na de oproep kondigde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aan dat zijn stad in elk geval 250 asielzoekers kan opvangen in een sporthal bij de Erasmus Universiteit.

Donderdagochtend werd al bekend dat er drie nieuwe aanmeldlocaties voor asielzoekers worden opgericht, omdat de locatie in Ter Apel de toestroom niet meer aan kan. In Amsterdam, Rotterdam en in het Brabantse Budel zal een speciaal politieteam helpen bij het registreren van nieuwe asielzoekers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.