nederland

Kamer eist opheldering over grootschalige fraude asielpardon

Door Thomas Borst - 07 september 2015

Bij het generaal pardon in 2007 zou grootschalige fraude zijn gepleegd. Zo zouden duizenden asielzoekers hebben gelogen over hun identiteit om een verblijfsvergunning te krijgen, terwijl ze daar geen recht op hadden.

Het generaal pardon van acht jaar geleden zorgde ervoor dat 28.000 mensen, die illegaal in Nederland verbleven, in het land mochten blijven wonen. Een aanzienlijk deel van hen loog over de identiteit, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP) zegt te zijn geschrokken tegen de nieuwszender. Ze vindt dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie de Kamer zo snel mogelijk moet informeren over de gepleegde fraude.

Problemen

De asielzoekers zijn nu bezig om hun juiste identiteit alsnog te laten registreren om zich te naturaliseren of familie over te laten komen. RTL meldt het nieuws op basis van onder meer een bron bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), een anonieme overheidsjurist en dossiers die zijn ingekeken.

Voor sommigen zorgen de leugens voor een problematische kwestie. De naam en geboortedatum die in Nederland geregistreerd staan, passen niet bij de paspoorten van hun vrouw en kinderen.

Reacties

Kamerlid Malik Azmani (VVD) heeft Dijkhoff om schriftelijke opheldering gevraagd. Hij vindt dat de ‘leugenaars’ de gevolgen van hun leugens zelf moeten dragen. ‘Ze hebben de boel besodemieterd, daar komt het kort gezegd op neer, dus dan moet je maar op de blaren gaan zitten wat mij betreft.’

Het ministerie van Veiligheid en Justitie reageert tegen NRC op de berichtgeving. Zij zeggen zich ‘niet te herkennen’ in de grote aantallen. De IND heeft volgens het ministerie in 2014 bij vijftig mensen die hun gegevens wilden wijzigen, gekeken of er sprake was van identiteitsfraude. In vier gevallen werd de verblijfsvergunning ingetrokken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.