nederland

Karskens nog vast op Kos, paspoort en filmmateriaal ingenomen

Door Elif Isitman - 07 september 2015

De Nederlandse journalist Arnold Karskens zit nog steeds vast op het Griekse eiland Kos. Zijn paspoort en het beeldmateriaal dat hij maakte zijn in beslag genomen.

Dat zegt Karskens zelf tegen zijn werkgever The Post Online. ‘Van de 340.000 mensen dit jaar krijg alleen ik een boete, terwijl ik een Europees paspoort heb,’ aldus Karskens. Hij werd opgepakt voor illegale grensoverschrijding.

De journalist is inmiddels ondergebracht in een hotel maar staat officieel nog steeds onder arrest. Maandag hoort hij wat zijn definitieve sanctie zal zijn.

Realistisch beeld

Karskens is in opdracht van The Post Online en PowNed twee weken undercover aan de Turkse kust om te laten zien hoe het is om Griekenland, en dus de Europese Unie, illegaal binnen te komen via de Middellandse Zee.

‘We gaan een veel realistischer beeld laten zien dan de emo-getuigenissen die we dagelijks op de Nederlandse televisie voorgeschoteld krijgen,’ reageert Karskens op de site van zijn opdrachtgever. ‘Ik ben overgestoken met vluchtelingen, dat is toch echt uit ‘the heart of the matter’.

Hij voer mee op een rubberen opblaasboot met zeven andere opvarenden. De boot in kwestie werd zaterdagnacht door de Griekse kustwacht ‘op vrij brute wijze onderschept’, schrijft de site. De medepassagiers van Karskens werden overgebracht naar een opvangcentrum op het Griekse vakantie-eiland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.