nederland

Koning: meer geld naar VN voor vluchtelingencrisis

Door Elif Isitman - 28 september 2015

Koning Willem-Alexander sprak namens Nederland tijdens de Algemene Vergaderingen van de Verenigde Naties (VN) in New York. Het is de eerste keer dat een Nederlands staatshoofd de wereld toespreekt.

Koning Willem-Alexander bedankt de VN voor ‘zeventig jaar strijd tegen cynisme en fatalisme’. Hij benoemt tijdens zijn speech expliciet de wens van Nederland om een zetel in de VN-veiligheidsraad voor de periode 2017-2018 te bemachtigen.

Solidariteit

Willem-Alexander luidt zijn betoog over vluchtelingen in door op te roepen tot internationale solidariteit: ‘Wij als Nederland danken onze vrijheid ook andere landen’ – de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog, zei de Koning.

Nederland is volgens Willem-Alexander kritisch wanneer nodig: we moeten eerlijk en open kijken naar de resultaten van VN-missies en doelen die niet zijn gerealiseerd. Hij zegt zeer bezorgd te zijn om het ‘gebrek aan rechtsstaten, terreur en de status van de mensenrechten in sommige gebieden’.

De Koning noemt vluchtelingen onschuldige slachtoffers van tirannen. ‘We moeten allemaal solidariteit tonen in de vluchtelingencrisis’. Hij haalt aan dat Nederland nu meer geld geeft aan humanitaire hulp, en een van de grootste donoren ter wereld is. Hij roept andere staten op ook meer geld te geven aan de VN.

MH17

Daarnaast riep hij ook op tot een VN-resolutie over de ramp met MH17. ‘Geweld mag nooit overheersen’, zei Willem-Alexander.

‘Onrecht doet pijn als een open wond. Honderden families uit tien landen, waaronder Maleisië, Australië en Nederland rouwen nog iedere dag om hun dierbaren die omkwamen bij de ramp met de MH17. De Nederlandse regering zal – in samenwerking met alle betrokken landen en organisaties – niet rusten voordat ook hier recht gedaan is.’

Goed voor de presentatie

Naast het koningspaar Willem-Alexander en Máxima, zijn ook premier Mark Rutte (VVD), minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) en zijn partijgenoot, minister van Buitenlandse Handel Lillianne Ploumen aanwezig.

Eerder op de dag zei premier Rutte dat de speech van de Koning ‘goed voor de presentatie van Nederland’ is. Een van de doelen van de toespraak is het binnenslepen van een (niet-permanente) zetel in de VN-Veiligheidsraad. Het is de bedoeling dat Nederland die gaat bezetten in de periode tussen 2017 en 2018. Voor West-Europa zijn twee plekken van de vijf tijdelijke zetels beschikbaar.

De concurrenten zijn Italië en Zweden. Nederland was al vijf keer eerder lid van de Veiligheidsraad. De 193 landen die zijn aangesloten bij de VN bepalen volgend jaar oktober wie de zetel mag innemen. Elk land heeft één stem, dus de stemming is overzichtelijk: wie de meeste stemmen binnenhaalt, is de winnaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.