nederland

Marechaussee: ‘Mensensmokkel winstgevender dan drugshandel’

Door Thomas Borst - 18 september 2015

Veel Europese landen gaan gebukt onder de migrantencrisis en criminele bendes profiteren van de noodtoestanden. In de mensensmokkel gaat tegenwoordig meer geld om dan in drugshandel.

Voordat de migranten worden gesmokkeld worden ze vaak eerst verhandeld. Daar gaat duizenden euro’s in om. ‘Er gaat momenteel vaak meer geld om in de mensensmokkel dan in drugshandel,’ zegt Dennis Muller, woordvoerder van de marechaussee, vrijdag tegen De Telegraaf.

Volgens Muller zijn migranten bereid om bedragen van 7.000 euro te betalen voor een ‘enkele reis’ naar een veilige Europese bestemming. ‘De mensenhandel bloeit als nooit tevoren.’

Aanbieding

De criminele bendes zetten allerlei methoden in om asielzoekers naar Europa te brengen. Internationale smokkelaars hebben – afhankelijk van het te besteden bedrag van hun ‘klant’- een vliegreis of levensgevaarlijke overtocht in een rubberboot in de aanbieding.

De marechaussee is donderdag begonnen aan de strengere grenscontroles van de A12 bij Babberich bij de grensovergang tussen Duitsland en Nederland. Er wordt vooral gezocht naar smokkelaars en handelaars. ‘Als we een vluchteling aantreffen bij zo’n controle kunnen we niet meer doen dan hem naar een noodopvang brengen,’ zegt Muller.

Doden

Verschillende Europese landen hebben deze week in navolging van Duitsland extra grenscontroles ingevoerd. Daarbij werden tientallen mensensmokkelaars opgepakt. Ook treffen de grensposten regelmatig dode migranten aan in vrachtwagens.

De marechaussee zegt dat soort taferelen te willen voorkomen in Nederland. ‘Vandaar dat we er nu zo scherp op zijn. Bovendien heeft ook terreurdreiging meegespeeld in het aanscherpen van de controles.’ Tot dusver zijn er nog geen mensensmokkelaars of handelaars aangetroffen in Nederland. De controles zullen de komende dagen worden uitgebreid.

Gesloten grenzen

Migranten proberen vaak vanuit Turkije naar West-Europa te reizen. In Hongarije stagneert de reis voor velen, omdat de Hongaren dinsdag een enorm hek bij de grens tussen Servië en Hongarije plaatsten. De grens tussen Servië en Hongarije is volledig afgesloten.

Door het strenge grensbeleid in Hongarije kiezen veel migranten voor alternatieven routes. Zo werd Kroatië de afgelopen dagen overspoeld met migranten. Het land gaat gebukt onder de grote toestroom en moest al een beroep doen op het leger om alles in goede banen te leiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.