nederland

Mensen: Mai Spijkers koopt een rijksmonument

Door Carla Joosten - 01 september 2015

Bettina Bock (54) is 1 september aangetreden als bijzonder hoog­leraar bevolkingsdaling en leefbaarheid voor Noord-Nederland aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ze gaat onderzoek doen naar de leefbaarheid en de factoren die de leefbaarheid in krimpgebieden bepalen. Bock is de eerste hoog­leraar in Nederland op dit gebied.

Uitgevershuis

Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker, nu nog gevestigd in een huurpand aan Herengracht 540 in Amsterdam, heeft een rijksmonument verworven aan dezelfde gracht: De Drie Heuvelen. Dit grachtenhuis uit 1615 met kamers in Louis XV-stijl is een van de laatste zeventiende-eeuwse koopmanshuizen in particuliere handen.

‘Het boekenvak staat onder druk, om kosten te besparen vlucht men naar kille industrie­terreinen buiten de stad. Wij laten hiermee zien dat, althans wat Prometheus betreft, er ook een andere, succesvollere werkelijkheid is,’ zei uitgever Mai Spijkers (60) op het tuinfeest van zijn uitgeverij.

Gelauwerde kok

Richard Ekkebus (48), chef-kok van restaurant Amber in Hongkong en van The Fifty 8 degrees Grill in Shanghai, is geridderd door Frankrijk. Hij werd Chevalier de l’Ordre National du Mérite. De Zeeuw geldt als een van de beste koks ter wereld.

Elsevier nummer 36, 5 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.