nederland

Migratiecrisis: ‘Belastinggeld is ons grootste exportproduct’

Door Elif Isitman - 16 september 2015

Het kabinet moet meer geld uittrekken voor veiligheid, wil het de begroting van minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie door de Eerste Kamer krijgen. Het was het tweede grote speerpunt van het debat tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.

Daarnaast debatteerden de Kamerleden over de grote migrantenstromen.

Rommeltje

De begroting van Veiligheid en Justitie kan, zoals het er nu voorstaat, niet rekenen op steun van de oppositiepartijen SP, CDA, PVV, D66 en ChristenUnie. De coalitie van VVD en PvdA heeft maar 21 van de 75 zetels in de Senaat en heeft de steun van meerdere oppositiepartijen nodig.

De oppositie zegt dat de begroting van justitie een rommeltje is en vindt dat de VVD de veiligheid, een van de stokpaardjes van de partij, heeft ‘verkwanseld’. ‘Na vijf jaar VVD-ministers is het op Veiligheid en Justitie een puinhoop,’ aldus D66-fractieleider Alexander Pechtold.

Ook CDA-leider Sybrand Buma vindt dat het kabinet de veiligheid heeft verwaarloosd. Hij wil 200 miljoen extra vrijmaken voor zowel Veiligheid en Justitie als voor Defensie. Eerder op de dag pleitte hij ook voor Nederlandse bombardementen op doelen van terreurbeweging Islamitische Staat in Syrië.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en PvdA-leider Diederik Samsom gaven toe dat de justitiebegroting ‘niet geweldig’ is en zeiden zich open te stellen voor aanpassingen.

Exportproduct

De rest van het debat werd gedomineerd door de migratiecrisis. Daarbij kwam vooral Zijlstra onder vuur te liggen. Hij kreeg de oppositie over zich heen toen hij zei dat het een droombeeld is dat Europa met hekken kan worden afgesloten. De VVD betoogde immers steeds dat de grenzen dicht moesten, zeiden verschillende oppositieleiders.

Zijlstra schoot in de verdediging en zei dat als veilige opvang in de regio een succes wordt, migranten niet langer naar Europa komen. ‘Daarmee zijn feitelijk de grenzen dicht,’ aldus Zijlstra.

Ook PVV-leider Geert Wilders hekelde het huidige migratiebeleid. ‘Het Nederlandse belastinggeld is ons grootste exportproduct, en iedereen wil het hebben’ zei hij. Hij waarschuwde voor de stroom migranten die richting Nederland komt. Volgens de PVV’er is 99 procent van hen moslim.

Hij sprak van een tikkende tijdbom, omdat een deel van die moslims terrorist zou zijn. Onder de 3100 asielzoekers die in een week Nederland binnenkwamen, waren zestig terroristen, aldus de PVV-leider.

Volgens Wilders bestaat er verder  een geheime lijst van Nederlandse plaatsen waar nog een asielzoekerscentrum kan komen. Hij las woensdagavond alle namen voor tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

‘Bijna de helft van de gemeenten dreigt onderdak te bieden aan asielzoekers,’ zegt hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.