nederland

Minister Van der Steur: ‘Geen geld voor eisen politiebonden’

Door Gerlof Leistra - 15 september 2015

Terwijl de cao-acties van de stakende politie zich verharden, heeft minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie een harde boodschap voor de bonden: ‘Hun eisen zijn onhaalbaar. Mijn begroting biedt geen enkele ruimte.’

Gerlof Leistra schreef dit verhaal samen met Carla Joosten.

In zijn eerste grote interview over zijn ministerschap in Elsevier deze week hekelt minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie de opstelling van de politiebonden in het conflict om de politie-cao.

Hij zegt de actievoerende bonden niet te begrijpen. ‘Ze staan voor hun achterban en willen meer leden, maar hebben eisen waarvan ze weten dat ze onhaalbaar zijn omdat mijn begroting geen ruimte biedt. Terwijl er een loonruimteakkoord is met substantiële verbeteringen en waarmee de rijksambtenaren wel al grotendeels akkoord zijn.’

Onbegrijpelijk

Maandagavond tekende de minister nog een cao-overeenkomst met de rechterlijke macht. Van der Steur wijst op zijn aanbod: een voorstel van 5,05 procent structurele loonsverhoging plus een eenmalige uitkering van 500 euro.

‘Ze proberen tegen beter weten in ten koste van mijn begroting het nog beter voor elkaar te krijgen. Ik vind het onbegrijpelijk dat de bonden dat doen, gegeven de omstandigheden.’

De schade door de acties van de politiebonden schat Van der Steur nu al op enkele tientallen miljoenen euro’s. ‘De exacte omvang van de schade is pas eind van het jaar bekend.’

De voorgenomen actie om bonnen voor onder meer het niet dragen van een autogordel uit het systeem te verwijderen, noemt de bewindsman tegenover Elsevier ‘onacceptabel’. Als die actie was doorgegaan, waren we naar de rechter gestapt.

Confrontatie

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de grootste politievakbond ACP vindt de opstelling van de minister ‘verbijsterend’ en bestrijdt dat er geen financiële ruimte zou zijn. ‘Het is niet de vraag of je het hebt, maar of je het wilt. We zien dat het Kabinet sinterklaas speelt met 5 miljard euro.’

Het cao-conflict wordt een keiharde confrontatie, zegt Van de Kamp. ‘Deze uitspraken van de minister zijn kerosine op de golven. We hebben van zijn kant geen enkele inspanning gezien. De sleutel ligt bij de minister. Men wil niet. Dat geldt ook voor premier Rutte. Die laat zich neerbuigend en met dedain over ons uit. Hij vergeet één ding: de bonden zijn de agenten. Van hen is 85 procent aangesloten. We gaan zien waar dit eindigt.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.