nederland

Mohamed B. vrijgesproken door rechtbank, OM in hoger beroep

Door Thomas Borst - 08 september 2015

Mohamed B. (27), de man die ervan wordt verdacht een terroristische aanslag te hebben voorbereid, is in de rechtbank van Rotterdam dinsdag vrijgesproken. B. begon gelijk te huilen na het horen van de uitspraak.

De rechtbank verklaarde dat het er alle schijn van had dat hij een terroristische aanslag wilde plegen en naar Syrië zou afreizen om zich bij terreurgroep Islamitische Staat (IS) te voegen, maar ‘de schijn is geen werkelijkheid gebleken,’ schrijft rechtbankverslaggever Saskia Belleman namens De Telegraaf.

Leven gered

Er werd niet uitgesloten dat B. zich in een fantasiewereld begaf toen hij om video’s vroeg waarin stond beschreven hoe hij bommen moest maken. Ook de teksten waarmee hij aangaf naar Syrië te willen vertrekken, zijn valse beloftes gebleken.

Met een verstikte stem zegt B. dat de rechtbank een goede beslissing heeft genomen. ‘U heeft het bij het goede eind, u heeft mijn leven gered,’ zou hij gezegd hebben.

De rechtszitting had eerder een grimmige sfeer. Zo maakte B. zich erg boos toen hij zijn laatste woorden richting de rechter uitsprak. B. zou de microfoon bijna hebben opgegeten toen hij zei geen gevaar voor de samenleving te vormen.

Schrift

B. werd in oktober gearresteerd omdat hij een aanslag op politieagenten zou voorbereiden. In een schrift dat werd gevonden in zijn huis, stond een recept geschreven voor een bom. Ook zweerde hij trouw aan de leider van IS, Abu Bakr al-Bagdhadi.

In datzelfde schrift stond een brief aan het Nederlandse volk ‘Deze brief is van de volgelingen van de islamitische staat aan de Nederlandse regering. Als zij deelneemt aan de duivelse coalitie tegen de staat, bij Allah dan zullen uw dagen zwart zijn.’

Hoger beroep

Een aanklager van het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken terug een celstraf van vier jaar voor B. Anderhalve week geleden stelde de rechtbank van Rotterdam hem op vrije voeten. Dinsdag werd die uitspraak definitief.

Het OM gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Bart van Hartigh zegt tegen De Telegraaf teleurgesteld te zijn. Het OM blijft van mening dat B. serieuze plannen had voor een terroristische aanslag.

B. zit inmiddels in vreemdelingendetentie omdat hij illegaal in Nederland was. Vorige week heeft hij asiel aangevraagd, toen duidelijk werd dat hij zou worden vrijgesproken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.