nederland

OM: Els Borst kwam om het leven door steekwonden

Door Tom Reijner - 01 september 2015

Oud-D66-minister Els Borst is gestorven aan de gevolgen van steekwonden. De politie ging al uit van een misdrijf, maar over de doodsoorzaak was nog niets bekend.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). In het bericht op de site is ook te lezen dat Bart van U. zich volgende week, op 8 september, voor de rechtbank in Rotterdam moet verantwoorden.

Zus

Hij wordt verdacht van de moord of doodslag op D66-politicus Borst. Het OM gaf in juni al aan dat er voldoende bewijs bestaat tegen Van U. om hem ook te vervolgen in de zaak-Borst.

Hij heeft tot dusver nog niets over deze zaak losgelaten. Van U. wordt er ook van verdacht zijn zus Loïs om het leven te hebben gebracht. Dat gebeurde in januari dit jaar. Daarover heeft al hij al wel verklaringen afgelegd.

Garage

Borst werd in februari vorig jaar dood gevonden in de garage bij haar huis in Bilthoven. Pas een aantal dagen na de dood van de oud-minister werd duidelijk dat het ging om een misdrijf, maar details werden toen nog niet gepubliceerd. Tot dan toe sloot de politie de mogelijkheid dat het ging om een ongeval niet uit.

Van U. kwam pas in januari 2015 in het vizier als verdachte, nadat DNA-materiaal op de plaats delict overeen bleek te stemmen met DNA dat werd gevonden na de moord op de zus van Van U. in haar huis in Rotterdam.

Rapport

Uit een rapport van de commissie-Hoekstra – die onderzocht wat er misging rond Van U. – bleek eerder dat de politie, het OM en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) fout op fout hebben gestapeld.

Zo had de politie DNA van de man af moeten nemen, toen hij in 2012 werd veroordeeld tot drie jaar celstraf voor wapenbezit. Dat is toen niet gebeurd. De drie organisaties moeten  beter omgaan met signalen over mensen die gevaarlijk zijn, omdat ze psychische problemen hebben, concludeerde de commissie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.