nederland

OM neemt fotograaf van Volkert van der Graaf onder de loep

Door Elif Isitman - 26 september 2015

Het Openbaar Ministerie verricht een strafrechtelijk onderzoek tegen de fotograaf die Volkert van de Graaf fotografeerde naar zijn vrijlating. Meerdere fotografen zouden melding hebben gedaan bij de politie over bedreiging en mishandeling door Ferry K., de fotograaf in kwestie.

Dat bevestigt het OM zaterdagmiddag aan het onderzoeksprogramma Argos.

Geen vuile handen

Afgelopen week meldde advocaat Stijn Franken dat er destijds afspraken werden gemaakt met de overheid over de eerste foto van Volkert van der Graaf na zijn vrijlating in juni van vorig jaar. De overheid zou de advocaat hebben gevraagd of hij de fotograaf wilde regelen. ‘Dat had voor hen het voordeel dat ze geen vuile handen zouden krijgen,’ zei Franken deze week in de krant.

De Telegraaf publiceerde de foto, maar afgelopen week werd steeds duidelijker dat de foto was geënsceneerd, met medeweten van de overheid. Het blijkt nu dat in 2013 een aantal fotografen zich heeft gemeld bij de politie Amsterdam-Amstelland.

Zij maakten melding van bedreiging en mishandeling door Ferry de K. De K. zou het alleenrecht op foto’s van topcrimineel Willem Holleeder hebben opgeëist en bedreigde daarbij de fotografen. De politie maakte een aantekening van de meldingen.

Aangifte

Toen een andere fotograaf dit jaar aangifte deed tegen De K., startte het OM een strafrechtelijk onderzoek. Het onderzoek heeft geen betrekking op eerdere mishandelingen.

Franken zegt dat hij geen aanwijzingen heeft dat de overheid op de hoogte was van de naam van de fotograaf. Zijn kantoor zou het contract met De K. willen hebben voorleggen aan de overheid, maar die weigerde het te lezen. Franken zelf was naar eigen zeggen tot afgelopen vrijdag niet op de hoogte van het bestaan van de meldingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.