nederland

OM: Volkert van der Graaf heeft mediaverbod niet geschonden

Door Shari Deira - 22 september 2015

Met het publiceren van de foto van Volkert van der Graaf in De Telegraaf, heeft de moordenaar van Pim Fortuyn het mediaverbod dat hem is opgelegd niet geschonden. Het Openbaar Ministerie (OM) was al op de hoogte gebracht van de publicatie van de foto.

‘Het OM heeft hier inhoudelijk beoordeeld of hier sprake zou zijn van een overtreding van het opgelegde mediaverbod. Daarvan was volgens het OM geen sprake,’ laat het OM weten in een verklaring.

Contact

Volkert van der Graaf werd in mei vorig jaar onder een aantal voorwaarden vervroegd vrijgelaten. Een van die voorwaarden was dat hij geen contact zou zoeken met de media.

Tijdens een uitzending van televisieprogramma Brandpunt Reporter bleek dat de foto die na de vrijlating van Van der Graaf op de voorpagina van De Telegraaf werd gepubliceerd, in scène was gezet door zijn advocaat Stijn Franken.

Franken legde contact met een fotograaf, een bekende van de advocaat. De twee wilden zo voorkomen dat fotojournalisten zouden gaan zoeken naar Volkert van der Graaf.

Cel

De uitzending van Brandpunt Reporter deed veel stof opwaaien en de broers van Pim Fortuyn wilden dat Van der Graaf terug de cel in zou gaan.

De twee schreven een brief aan de hoofdofficier van justitie Theo van Hofstee van het OM in Amsterdam waarin zij schrijven dat Van der Graaf ‘willens en wetens’ het mediaverbod heeft geschonden.

Het OM had maatregelen kunnen nemen tegen Van der Graaf. Zo kan het de rechtbank vragen om de voorwaardelijke vrijlating te herroepen. Ook had het OM Van der Graaf een waarschuwing kunnen geven of de voorwaarden voor zijn voorlopige invrijheidstelling te verscherpen.

Maar volgens het OM is er geen sprake van schending van het mediaverbod. Wat de redenering is, is niet duidelijk. Het OM is niet bereikbaar voor commentaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.