nederland

Opnieuw jeugd-tbs’er de fout in tijdens proefverlof

Door Thomas Borst - 25 september 2015

Een twintigjarige man met jeugd-tbs wordt van woningoverval en moord in een huis in Tilburg verdacht. Hij zou dat hebben gepleegd tijdens zijn proefverlof. De aanhouding zorgt opnieuw voor twijfels over de effectiviteit van het tbs-beleid voor jongeren.

De verdachte zat in een justitiële inrichting in Spijkenisse. Hij kreeg eerder tbs opgelegd voor een serie zware geweldsmisdrijven, waaronder vuurwapenincidenten en overvallen. De gedetineerde man zat in de laatste fase van zijn straf en mocht met onbegeleid verlof, schrijft De Telegraaf.

Volgens zijn begeleiding zou hij klaar zijn voor terugkeer in de samenleving. Vermoedelijk schoot de gedetineerde vorige week dinsdag een 48-jarige man dood in zijn woning. De jeugd-tbs’er – die ’s nachts was teruggekeerd in de inrichting – werd de ochtend erna gearresteerd voor de moord.

Niet de eerste

Ongeveer 80 procent van de jeugd-tbs’ers gaat opnieuw de fout in tijdens het proefverlof. Het percentage ligt fors hoger dan bij oudere gedetineerden, blijkt uit een onderzoek (pdf) van het ministerie van Veiligheid en Justitie in 2014.

Een voorbeeld is de 26-jarige Antonio Marcos van der Ploeg. Hij vormde een crimineel duo met Enise Merve Mican, het tweetal werd vergeleken met misdaadduo Bonnie & Clyde.

Van der Ploeg werd in februari 2014 opgepakt nadat hij een man op een camping in Enschede om het leven had gebracht en een vrouw in Meppel had gegijzeld.

Op 15-jarige leeftijd was Van der Ploeg al veroordeeld voor jeugd-tbs en celstraf. In november 2005 ontsnapte hij na een bezoek aan de wc in een horecazaak tijdens zijn begeleid verlof.

Een maand na zijn ontsnapping werd de Van der Ploeg opnieuw opgepakt en veroordeeld. Hij zat de detentie de tweede keer wel uit.

PIJ-maatregel

Na die arrestatie kwam er veel kritiek op het tbs-beleid voor jongeren. De arrestatie van woensdag zal de kritiek waarschijnlijk alleen maar versterken.

Als een jongere een geweld- of zedenmisdrijf heeft gepleegd, kan hij in aanmerking komen voor een PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen).  Deze maatregel duurt vier jaar en kan tot maximaal zeven jaar worden verlengd. In 2014 werd de minimale duur voor jeugd-tbs met een jaar verlengd. Ook kunnen jongeren sindsdien volwassen tbs krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.