nederland

Oppositie reageert boos op deserteur-uitspraak Rutte

04 september 2015

D66, GroenLinks, SP en de ChristenUnie staan op hoge poten vanwege een uitspraak van de premier over de Nederlandse soldaat die is overgelopen naar Islamitische Staat (IS). Dit zei Mark Rutte.

Als het aan premier Mark Rutte (VVD) ligt kan de overgelopen soldaat (26) uit het Nederlandse leger beter sterven in het ‘kalifaat’ dan dat hij ooit terugkeert in Nederland.

Sneuvelen

‘Het is niet mijn wens. Het is ook geen beleid van de regering. Maar als mensen zo achterlijk zijn om uit te reizen, om in strijd met alles waar wij in Nederland voor staan daar de verkeerde strijd te gaan steunen, dan ben ik het eens met deze stelling,’ zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Feitelijk herhaalde hij daarmee zijn antwoord op een vraag in een verkiezingsdebat voor de Provinciale Staten, begin dit jaar. Toen liet Rutte doorschemeren dat hij Nederlandse jihadisten liever ziet sneuvelen dan dat zij weer afreizen naar ons land.

Verbolgen

Oppositiepartijen reageren ook nu weer verbolgen. D66-leider Alexander Pechtold bijvoorbeeld spreekt van een ‘populistische‘ uitspraak.

‘Weer zo’n populistische uitspraak van vlak voor verkiezingen waarop Rutte niet zonder gezichtsverlies kan terugkomen. Een minister-president moet nooit gemakzuchtig meegaan in de retoriek van de borreltafel, maar altijd vasthouden aan het principe dat in een rechtsstaat leidend is: deserteurs brengen we voor de krijgsraad en straffen we.’ De D66’er wil dat Rutte zich dinsdag verantwoordt in de Tweede Kamer.

‘Ongehoord’

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft er geen goed woord voor over, Hij vindt de opmerking van Rutte ‘echt niet kunnen’: ‘Ik vond het in het debat al ongehoord, maar nu vind ik het nog kwalijker. Hij zegt het nu niet meer als partijleider, maar in zijn hoedanigheid van premier. Dit kan echt niet.’

SP-leider Emile Roemer noemt de uitspraak ‘een premier onwaardig’: ‘In het RTL-debat sloeg Rutte al compleet de plank mis. Dat hij dit vandaag herhaalt is zeer ongehoord. ‘  Ook ChristenUnie-voorman Arie Slob doet een duit in het zakje. ‘Dit is een zeer ongepaste reactie voor een minister-president,’ zegt hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.