nederland

Oppositiepartijen betichten premier Rutte van ‘leugens’

Door Tom Reijner - 17 september 2015

‘Het is gewoon niet waar dat de koopkracht van ouderen er niet op achteruit gaat!’ en de premier heeft koning Willem-Alexander ‘onjuistheden’ laten zeggen in zijn Troonrede.

‘Dat komt over als een leugen,’ zegt SP-leider Emile Roemer op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Premier Mark Rutte (VVD) moet zich vandaag verdedigen voor het beleid in het jaar 2016. Op Prinsjesdag sprak de Koning uit wat het kabinet voor het komende jaar zoal van plan is.

Leugen

Maar daarin ging iets goed mis, aldus Roemer. Rutte heeft onze vorst dingen over de koopkracht van gepensioneerden en uitkeringsontvangers laten zeggen die niet kloppen. Koning Willem Alexander zei tijdens zijn derde Troonrede dat de koopkracht voor die groepen ‘op peil’ blijft. Daar klopt niets van, zegt Roemer.

Van de gepensioneerden gaan bijna 700.000 huishoudens er op achteruit, en ook de 130.000 mensen die een uitkering ontvangen, verliezen enige koopkracht.

De SP-leider, die zich tijdens het debat veelvuldig roert, wil dat de premier toegeeft én rechtzet dat hij de Koning onjuistheden heeft laten zeggen. Anders blijft dat kleven aan de premier, zei Roemer. ‘Dit komt over als een leugen.’

Bijsluiter

Rutte weersprak de cijfers van Roemer niet, maar hield vol dat het klopt wat er is gezegd in de Troonrede. Ouderen en uitkeringsgerechtigden gaan er gemiddeld 0,2 procent op vooruit.

Dit was ook het moment voor Henk Krol (50Plus) om zich in het debat te mengen. ‘Het is gewoon niet waar dat de koopkracht van ouderen er niet op achteruit gaat,’ riep hij.

‘Het kabinet had een financiële bijsluiter moeten leveren bij de Troonrede,’ was de sneer van D66-leider Alexander Pechtold. ‘Dit moet je de Koning niet aandoen: het beeld wekken dat iedereen er op vooruit gaat.’

In onzekerheid

Het eerste deel van het debat vandaag werd geopend door Pechtold, die de premier beschuldigde van gebrek aan ambitie. Geen idee waar die is gebleven, zei de fractievoorzitter van D66. Hoewel Rutte ervan overtuigd is dat zijn ambitie ‘onverminderd’ is, zei Pechtold deze niet te kunnen ontdekken. ‘Als u de laatste anderhalf jaar niets meer wilt doen, maak dan plaats!’

Mensen verkeren in onzekerheid dat ze hun werk kunnen verliezen ‘door het beleid van dit kabinet’, zei Pechtold. Dan kan een ander het beter doen, vindt hij.

Tijdens het debat ging het, naast alle woordenwisselingen over het financiële kabinetsbeleid, opnieuw over de migratiecrisis. Dat leidde tot een botsing tussen Rutte en PVV-leider Geert Wilders.

Het woord ‘testosteronbom‘, dat PVV-voorman Geert Wilders gisteren gebruikte, werd door Rutte verworpen: ‘Dit zijn verschrikkelijke termen.’ Wilders draagt niets bij aan een oplossing voor het probleem. Maar de PVV’er ziet liever dat Rutte van het toneel verdwijnt als premier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.