nederland

‘Orthodoxe moslims kunnen beter asiel aanvragen in Saudi-Arabië’

Door Servaas van der Laan - 29 september 2015

De VVD wil dat er een speciale uitsluitingsgrondslag komt voor fundamentalistische moslims die zich misdragen in asielzoekerscentra. VVD-leider Halbe Zijlstra vindt dat deze mensen ‘beter asiel kunnen aanvragen in Saudi-Arabië’.

Na de oproep van SGP-leider Kees van der Staaij om gewelddadige asielzoekers het land uit te zetten, mengt nu ook de VVD zich in het debat.

Normen en waarden

VVD-leider Zijlstra zegt dinsdag in De Telegraaf dat hij walgt van migranten die onze ‘normen en waarden’ niet delen, maar er ‘sharia-achtige opvattingen’ op nahouden. ‘Die kunnen wat ons betreft meteen weer terug,’ vindt Zijlstra.

De regeringspartij reageert op de geweldsincidenten die zich de afgelopen weken voordeden in asielzoekerscentra in Nederland en Duitsland. Het zouden vooral conservatieve moslims zijn die verantwoordelijk waren voor de opstootjes.

Sharia

‘Asielzoekers die denken hier de sharia te kunnen invoeren, kunnen beter asiel aanvragen in een islamitisch land als Saudi-Arabië,’ zegt Zijlstra. De VVD’er vindt dat ook voor oorlogsvluchtelingen geldt dat ze de fundamentele waarden van een westerse samenleving, zoals vrijheid van godsdienst en gelijkheid tussen mannen en vrouwen, moeten onderschrijven.

‘Mensen die christenen mishandelen omdat ze christen zijn of een alleenstaande vrouw zien als prostituee en haar daarom aanranden? Wegwezen!’

Uitsluiting

De VVD wil dat er een speciale uitsluitingsgrondslag komt voor asielzoekers die zich misdragen. Wie zich niet aan de regels houdt, moet worden teruggestuurd. Als dit vanwege een oorlogssituatie niet gaat, wordt de persoon in vreemdelingendetentie gezet.

Vanwege botsing van religies worden asielzoekers in Duitsland steeds vaker van elkaar gescheiden gehouden. De Nederlandse politie vindt dat het ook in Nederland tijd wordt voor een ‘religieuze scheiding’ in asielcentra.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.