nederland

Pechtold tegen Rutte: ‘Als u niets meer doet, maak dan plaats!’

Door Tom Reijner - 17 september 2015

De tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, waarop premier Mark Rutte (VVD) antwoorden geeft op de vragen die woensdag zijn gesteld, leek opnieuw te beginnen met het thema migratie. Maar dat liep net even anders.

D66-leider Alexander Pechtold, die zich gisteren ook al hardop afvroeg waar toch al die banen blijven, viel de premier aan op zijn ambitie.

Onzekerheid

Rutte wees erop dat het economisch beter gaat met Nederland. Het duidelijke economische herstel leidt tot meer banen, net als de aangekondigde lastenverlichting.

‘Mijn ambitie is onverminderd,’ aldus premier. Niets van waar, antwoordde Pechtold, die zei Ruttes ambitie niet te kunnen ontdekken. ‘Als u de laatste anderhalf jaar niets meer wilt doen, maak dan plaats!’ Mensen verkeren in onzekerheid dat ze hun werk kunnen verliezen ‘door het beleid van dit kabinet’. Dan kan een ander het beter doen, vindt hij.

Het kabinet verlaagt de lasten met 5 miljard euro, wat 35.000 extra banen moet opleveren. D66 wil de lasten met 6,5 miljard euro verlagen, wat 75.000 extra banen zou opleveren. We staan open voor ideeën van D66 voor meer werkgelegenheid, zei de premier.

Achtertuin

Het debat is uiteindelijk toch weer op de toenemende migratie gekomen, en alle problemen die daarmee gepaard gaan. SP-leider Emile Roemer wilde van Rutte weten wat hij gaat doen voor ‘vluchtelingen’ en de mensen die een asielzoekerscentrum in de achtertuin krijgen? Gaat hij ze opzoeken? Rutte zegt dat  het migratiethema altijd zijn aandacht zal hebben.

Het woord ‘testostoronbom‘ dat PVV-voorman Geert Wilders gisteren gebruikte, werd door Rutte verworpen: ‘Dit zijn verschrikkelijke termen’. Wilders draagt niets bij aan een oplossing voor het probleem.

Maar de PVV’er ziet liever dat Rutte verdwijnt als premier, en verwoordde dat scherper dan Pechtold: U moet ontslag nemen, zei Wilders, en van de migrantenkwestie een verkiezingsthema maken. Het Nederlandse volk verdient volgens hem een betere premier. Vraag aan de kiezer of ze uw beleid van open grenzen steunen, of dat van de PVV, sprak Wilders. De partij wil dat de grenzen op slot gaan, en dat geen vreemdeling meer binnenkomt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.