nederland

Politiek ziet rookverbod op terras (nog) niet zitten

Door Servaas van der Laan - 02 september 2015

Onder politieke partijen is er weinig animo om het rookverbod in de horeca uit te breiden naar het terras. Veel partijen zijn tegen dit idee of vinden het simpelweg ‘te vroeg’

De Tilburgse horeca-ondernemer Rob Michielsen (58) maakte onlangs een deel van zijn terras rookvrij. Wie buiten van zijn saté met friet wil genieten, kan dit nu doen zonder de sigarettenrook van een ander in te hoeven ademen.

De café-eigenaar hoopt dat de politiek zijn voorbeeld volgt en het algeheel rookverbod dat geldt in de horeca ook uitbreidt naar de terrassen.

Weinig animo

Maar in Den Haag blijkt daar vooralsnog weinig animo voor te zijn, zo blijkt uit een rondgang van elsevier.nl onder de woordvoerders van de Tweede Kamerfracties op dit gebied.

Regeringspartij VVD is sowieso tegen. ‘Deze ondernemers hebben met het rookverbod in de horeca al een grote bijdrage geleverd aan de ontmoediging van roken, en dat is vaak niet zonder gevolgen gebleven voor hun omzetten,’ laat VVD-Kamerlid Erik Ziengs weten.

‘Bij de invoering van het rookverbod is mensen verteld dat zij niet meer binnen, maar in de vrije buitenlucht nog hun sigaret mogen opsteken. Wat de VVD betreft blijft dat zo. Het idee van een rookverbod op terrassen is wat ons betreft betuttelend, onzinnig en niet effectief. Groepen rokers zouden immers aan de rand van het terras gewoon hun sigaretten kunnen opsteken.’

Vrije keuze

De meeste partijen vinden dat het aan de horeca-eigenaar zelf is om te bepalen of hij zijn terras al dan niet rookvrij maakt. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot benadrukt dat het hier gaat om roken in de buitenlucht.

Ook de SP ziet een rookverbod op het terras niet zitten. Kamerlid Henk van Gerven wil wel het roken in het algemeen ontmoedigen door de verkoop van tabak te beperken tot tabakspeciaalzaken.

Te vroeg

Zelfs de ChristenUnie, een bekend voorstander van het rookverbod, vindt het te vroeg voor een uitbreiding van dat verbod op het terras. Volgens Kamerlid Carla Dik-Faber ‘leeft het onderwerp enorm in de samenleving,’ maar is er op dit moment ‘onvoldoende draagvlak in de politiek’.

‘Ik kan me wel voorstellen dat op enig moment de terrassen rookvrij worden. Dit moment is echter te vroeg. Politieke besluitvorming moet aansluiten bij ontwikkelingen in de samenleving’.

Het veld eerst

De anti-rokersorganisatie Clean Air Nederland vermoedt dat de politiek pas over stag gaat, wanneer een meerderheid ‘in het veld’ dezelfde initiatieven als Michielsen neemt.

‘Wij zien hier een parallel ontstaan met de rookvrije schoolpleinen. Drie jaar geleden was hier nog geen sprake van politieke bemoeienis, de bewindspersonen lieten het liever over aan “het veld”. Nu landelijk ongeveer de helft van de schoolpleinen vrijwillig rookvrij is gemaakt begint de bewindspersoon voorzichtig om te draaien,’ zegt voorzitter Tom Voeten.

Geen verbod

Als het aan Koninklijke Horeca Nederland ligt, komt er überhaupt geen van bovenaf opgelegd rookverbod op het terras. ‘Wij vinden dat de horeca zowel de roker als de niet-roker moet kunnen blijven ontvangen en de ruimte geven om te genieten van een pilsje of hapje eten, zegt woordvoerder Joris Prinssen.

‘Voor een een groot aantal ondernemers is een terras ook de enige mogelijkheid om de roker van zijn sigaret te laten genieten. Denk aan kleine horecazaken, waar een rookruimte bouwen niet mogelijk is.’

Hellend vlak

Michielsen is voorlopig één van de weinige ondernemers in Nederland die zijn terras voor een deel rookvrij heeft gemaakt, maar hij denkt dat er in de toekomst meer over de brug zullen komen.

‘Negentien jaar geleden mocht je nog in het vliegtuig roken. Kun je je dat nu nog voorstellen? Het is een hellend vlak en uiteindelijk gaat de roker het verliezen, daar ben ik van overtuigd.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.