nederland

Praten als burger: nieuw beleid voor politici?

Door Liz Zoetekouw - 04 september 2015

Donderdagavond stond PVV-leider Geert Wilders in de raadszaal van de kleine gemeente Zeewolde. Hij sprak hier niet als politicus, maar uitte zijn onrust als inwoner van Nederland. Nadat hij de raadszaal had verlaten, kondigde hij aan ook naar andere inspraakavonden te willen gaan.

Wilders sprak zijn zorg uit over de plannen van een nieuw asielzoekerscentrum in Zeewolde. De gemeente had op de website geplaatst dat burgers donderdagavond hun mening mochten geven over het voorstel. Volgens dagblad Trouw had de gemeente met ‘burgers’ eigenlijk ‘inwoners van Zeewolde’ bedoeld, maar toch meldde Wilders zich aan.

Direct contact

De Volkskrant schrijft: ‘Zoom in op mensen en je punt komt over.’ Dit is precies wat Wilders heeft gedaan in Zeewolde en wat ook gedaan kan worden op andere inspraakavonden van gemeenten. Op deze manier laat de politicus zien dat ook kleine gemeenten in zijn belangstelling staan.

In juni afgelopen jaar stonden verscheidene Tweede Kamerleden op inspraakavonden in Groningen, Apeldoorn, Eindhoven en Den Haag. Op die manier wilden zij ontdekken hoe Nederland het toekomstige Europa ziet. Bij deze inspraakavonden liep het niet storm.

Nieuw beleid

Als antwoord op Wilders’ aankondiging over het bijwonen van toekomstige inspraakavonden, hebben de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk van de politieke partij Denk laten weten dat ook zij aanwezig zullen zijn bij de inspraakavonden.

Öztürk zegt tegen De Telegraaf: ‘Wilders is te vergelijken met een tumor in je hoofd. Mensen zeggen: je moet er geen aandacht aan schenken, maar dan wordt de tumor op het laatst zo groot dat er niets meer aan te doen is.’ Om de ‘tumor’ te bestrijden, wil de partij een tegengeluid laten horen.

Donderdagavond was Kuzu ook aanwezig in Zeewolde, maar volgens De Volkskrantging de volledige persaandacht naar Wilders.

Het komt zelden voor dat politici een inspraakavond bijwonen vanuit burgerperspectief. Meestal zitten zij aan de andere kant van de tafel, zoals ook in juni het geval was.

Het feit dat nu twee politieke partijen aankondigen om specifieke inspraakavonden bij te wonen, lijkt daarom een nieuw politiek beleid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.