nederland

Rel rond Volkert van der Graaf: ‘Overheid drong zelf aan op foto’

Door Tom Reijner - 23 september 2015

De eerste foto’s die zijn gepubliceerd van moordenaar Volkert van der Graaf na zijn vrijlating, zijn gemaakt in overleg tussen zijn advocatenteam en justitie. Overheidsmedewerkers hebben er actief op aangedrongen om een eind te maken aan de ‘jacht op de eerste foto’s.

Het Openbaar Ministerie (OM), de politie, de reclassering en ‘overheidsinstanties die zich bezighouden met beveiliging’ waren al zeker twee maanden voor de publicatie op de hoogte van plannen om de fotoshoot in scène te zetten, blijkt uit e-mails tussen de ex-advocaat van Volkert van der Graaf Stijn Franken, en het OM, die zijn ingezien door de Volkskrant.

Overleg

Franken zegt woensdag in die krant dat minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) de Tweede Kamer dinsdag ‘onjuist en onvolledig geïnformeerd’.

‘In de maanden voor de invrijheidstelling van Van der Graaf is er veelvuldig overleg geweest tussen mij, mijn kantoorgenoot Croes, het OM, het departement van Veiligheid en Justitie, de landsadvocaat en andere overheidsinstanties die betrokken zijn bij de veiligheid van personen,’ zegt de voormalige advocaat van de moordenaar van Pim Fortuyn.

Jacht

‘In die gesprekken is bij herhaling gesproken over de optie dat een foto van Van der Graaf zou worden gemaakt om te voorkomen dat er een soort jacht zou ontstaan op de eerste foto van hem. Ook over de datum en plaats waar de foto werd gemaakt, is uitvoerig gesproken, zowel voor als na de invrijheidstelling.’

En dit is nog maar een fractie van het verhaal, aldus Franken, die voor het eerst publiekelijk zijn zegje doet over de ontstane ophef.

Verbod

In een uitzending van tv-programma Brandpunt Reporter zondag was te zien hoe Van der Graaf vertelde dat hij de foto’s die vorig jaar na zijn vrijlating in De Telegraaf verschenen zelf ‘in scène heeft gezet’.

Zijn advocaat, Stijn Franken, legde in opdracht van de overheid contact met de fotograaf, ondanks een verbod voor Van der G. om geen contact op te nemen met media.

De veroordeelde moordenaar werd in mei vorig jaar onder een aantal voorwaarden vervroegd vrijgelaten. Een van die voorwaarden was dat hij geen contact zou zoeken met de media. Maar dit mediaverbod is niet geschonden, oordeelde het OM gisteren: Justitie was al eerder op de hoogte gebracht van de publicatie van de foto.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.