nederland

Rutte: Vervolging voor Nederlandse deserteur die bij IS wilde

Door Elif Isitman - 17 september 2015

De Nederlandse sergeant waarvan bleek dat hij zich in Syrië bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) wilde aansluiten, wordt vervolgd. Het Openbaar Ministerie doet nu onderzoek naar de zaak en als er ‘noodzaak tot vervolging’ is, dan zal dat gebeuren.

Dat zei premier Mark Rutte donderdag in de Tweede Kamer. Hij werd daar aangevallen op uitspraak die hij in maart deed. Toen zei hij dat wat hem betreft jihadisten beter in Syrië kunnen sterven dan terugkomen naar Nederland. Hieronder valt dus ook de gedeserteerde sergeant.

Persoonlijke opvattingen

Een dergelijke uitspraak is een premier onwaardig, aldus D66-fractieleider Alexander Pechtold. Deserteurs moeten worden vervolgd voor het speciale militaire tribunaal in Arnhem.

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom moet het niet kunnen dat de premier zich ‘tot vijf keer toe’ liet provoceren zijn eigen mening te geven, die geen kabinetsbeleid reflecteert. Nederland moet de rechtsstaat handhaven, vindt Samsom.

Rutte beaamde dat, maar herhaalde vervolgens ook zijn eerdere uitlating, die hij omschrijft als een ‘persoonlijke opvatting’.

Schande

Twee weken geleden werd bekend dat de 26-jarige sergeant van de Koninklijke Luchtmacht zich bij IS wilde aansluiten. Minister Jeanine Hennis (VVD) van Defensie sprak schande van het nieuws. De militair werd direct geschorst en toegang ontzegd tot alle systemen en locaties van het Nederlandse leger. Kort daarna meldde Defensie dat het nieuws over de deserteur naar buiten werd gebracht om eventuele IS-propaganda over hem te voorkomen.

Toen het bekend werd, noemde Rutte het nieuws ‘ongelofelijk wrang. In de regio zijn Nederlandse militairen op dit moment in gevecht voor onze vrijheid en deze militair is overgelopen naar de andere kant’.

Hij wilde toen echter niet op de consequenties ingaan. Het feit dat Rutte eerder heeft aangegeven dat Nederland feitelijk niet in oorlog is met IS, kan gevolgen hebben voor de straf van de overgelopen militair.

Als de sergeant wordt vervolgd voor desertie, dan is de hoogte van zijn straf er namelijk van afhankelijk of Nederland wel of niet in oorlog is. In oorlogstijd staat er een hogere straf op desertie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.