nederland

Samsom: geen bovengrens voor aantal migranten

Door Shari Deira - 27 september 2015

Gemeenten en wethouders moeten het gesprek aangaan met burgers over de komst van asielzoekerscentra of noodopvang. ‘De spankracht van Nederland wordt op de proef gesteld. Het gaat om forse aantallen, en die gaan niet snel omlaag.’

PvdA-fractieleider Diederik Samsom sprak zondag in televisieprogramma Buitenhof onder meer over de migratiecrisis waar Europa mee te maken heeft.

Opvangen

Samsom stond ook stil bij de woorden van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij zei eind augustus dat Duitsland meer migranten moet en kan opvangen.

‘De timing van die opmerking ging niet gepaard met de politieke en praktische daadkracht, die je dan ook moet hebben,’ zegt Samsom. ‘We hadden eerder goede registratie aan de buitengrenzen van Europa nodig.’ Migranten komen nu vaak via Griekenland en Italië, ongeregistreerd Europa binnen.

‘Dat hoort niet,’ zegt Samsom. ‘Voor zo’n opmerking hadden we eerder de situatie in Griekenland en Italië beter moeten regelen. Als we over enkele weken registratie aan de grenzen hebben, en er is een verdelingsformule, dan houden we de vluchtelingenstroom onder controle.’

Regio

Een bovengrens voor het aantal migranten dat Nederland aankan, wil Samsom niet geven als het gaat om migranten die op de vlucht zijn voor oorlog. Maar: ‘Onbeperkte toegang kan niet in een sociale samenleving zoals Nederland.’

De PvdA-leider benadrukte ook dat er veel in de regio van Syrië moet veranderen. ‘We moeten veel meer met de regio in gesprek gaan, over wat er in Turkije, Jordanië en Libanon moet veranderen.’ Nederland maakt al 200 miljoen euro beschikbaar om de situatie in kampen te verbeteren.

Supermarkt

Afgelopen weken ontstond er in verschillende gemeenten onrust over de komst van asielzoekerscentra en noodopvang voor migranten. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) erkende vrijdag dat dat altijd even schrikken is, ‘dat is gewoon zo’.

Hij maakte daarbij de vergelijking met de komst van een supermarkt. ‘Dan denk je ook: wat gebeurt er? Komt er nou meer verkeer in mijn straat?’ Het is daarom logisch dat burgers zich afvragen wat de komst van een asielzoekerscentrum betekent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.