nederland

Schrijver Joost Zwagerman pleegt zelfmoord

Door Elif Isitman - 08 september 2015

De Nederlandse schrijver Joost Zwagerman (51) heeft dinsdag zelfmoord gepleegd in zijn woonplaats Haarlem. Hij leed aan een depressie.

Dat meldde zijn uitgeverij De Arbeiderspers dinsdagavond aan de Volkskrant. Zwagerman was schrijver, dichter, essayist, columnist en publicist.

Essaybundel

Zwagerman zou dinsdagavond aanschuiven bij het kunstprogramma Opium op Radio 4. ‘Vanavond zou Joost Zwagerman te gast zijn in ons programma. Ons bereikt het treurige bericht dat hij is overleden. In verband met het onverwachte overlijden van onze gast Joost Zwagerman een aangepaste uitzending,’  meldde het programma van de AVROTROS.

Woensdagavond zou de schrijver in het Van Gogh Museum in Amsterdam zijn nieuwe essaybundel ‘De stilte van het licht, schoonheid en onbehagen in de kunst’ presenteren.

Werk

Zwagerman werd geboren in 1963 in Alkmaar. Zijn oeuvre bestond onder meer uit werken als Gimmick en Vals licht. In 2010 schreef hij het boekenweekgeschenk Duel. Hij debuteerde in 1986 met de roman De houdgreep.

In 2003 en 2004 was hij presentator van het programma Zomergasten. In een van die uitzendingen ontving hij Ayaan Hirsi Ali, die daarbij de film Submission van Theo van Gogh liet zien. Sinds 1985 schreef Zwagerman essays en kritieken voor Vrij Nederland en was hij enige jaren columnist bij de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.