nederland

SCP-directeur: ‘Geef burger inspraak bij migrantenprobleem’

Door Elif Isitman - 19 september 2015

Wie deze week een opvangcentrum voor migranten in de buurt heeft gekregen, moet snel de kans krijgen om daarover zijn mening te laten horen. ‘De besluiten worden niet altijd genomen door de mensen die ook de gevolgen dragen’.

Dat zegt Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zaterdag in dagblad Trouw.

Emoties

‘Deze week zijn veel emoties weggeredeneerd met cijfers. Je moet voorkomen dat mensen gaan denken: ‘Wat maakt het ook allemaal uit? Mijn belang wordt toch niet gezien,’ aldus de SCP-baas, die zegt dit al te zien gebeuren in sectoren als de zorg, het onderwijs en de politiek. ‘Je wilt niet dat dit ook gebeurt bij het integreren van vluchtelingen’.

Deze week zagen veel gemeenten nieuwe opvangcentra komen voor migranten. Onder meer de gemeenten Haarlem, Weert en Nijmegen bereidden zich voor op de komst van honderden, zo niet duizenden, migranten. Deze week bleek dat 28 procent van de Nederlanders de grenzen het liefst zou sluiten.

Modernisering

Wanneer de hectiek over de slaapplaatsen voorbij is, dienen zich nieuwe problemen aan: ‘Vluchtelingen zijn een gedeelde zorg van alle Nederlanders’. Volgens Putters moeten burgers betrokken worden bij de vragen die zich dan voordoen: hoe lang mogen ze bijvoorbeeld blijven? Hij zegt dat het ‘democratische proces dat meer dan 150 jaar oud is echt gemoderniseerd moet worden’ om iedereen erbij te betrekken.

Daarnaast pleit hij ervoor om migranten zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. ‘Deze week hebben we bij het SCP wat cijfers over vluchtelingenstromen uit het verleden op een rij gezet. In 1993 en 2000 we ook te maken met veel oorlogsvluchtelingen’.  Van de Somaliërs is nu 70 procent afhankelijk van de bijstand, van de Syriërs 60 procent en van de Eritreeërs 50 procent, vertel Putters.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.