nederland

Tot nu toe ruim 25.000 asielzoekers naar Nederland dit jaar

Door Servaas van der Laan - 28 september 2015

In Nederland vroegen dit jaar tot nu toe 18.000 personen asiel aan. Ook kwamen er 8.000 nareizigers naar ons land.

Dat blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) die zijn verzameld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Mannen

Met 18.000 eerste asielverzoeken is in acht maanden al bijna het totaal van vorig jaar (21.810) bereikt, en het totaal van 2013 (9.840) zo goed als verdubbeld.

De asielverzoeken worden vooral ingediend door mannen. In de eerste acht maanden van 2015 was 59 procent van de asielzoekers een volwassen man, 20 procent een vrouw, en 21 procent een kind. Onder de nareizigers was juist het overgrote deel minderjarig en ruim 30 procent vrouw. Veel families uit Syrië, Irak of Afghanistan laten één van de jonge volwassen mannen de reis naar Europa maken om asiel aan te vragen, waarna familieleden later met het vliegtuig kunnen komen.

Syriërs

Vooral Syriërs maken gebruik van de mogelijkheid tot gezinshereniging. Dit komt zeer waarschijnlijk omdat de meeste Syriërs niet bang hoeven te zijn dat hun verzoek wordt afgewezen. Personen uit andere landen, die er niet zeker van zijn of ze worden erkend als vluchteling, nemen vaker vrouw en kinderen mee omdat ze hopen dat families minder snel teruggestuurd worden.

Met 6.100 eerste aanvragen en 5.300 nareizigers vormen de Syriërs in beide categorieën de grootste groep. Ook Eritreeërs zijn met 5.500 asielaanvragen ruim vertegenwoordigd.

Vermoedelijk liggen de werkelijke aantallen hoger, blijkt ook uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Vanwege de drukte zijn nog niet alle asielaanvragen verwerkt.

Records

Hoewel het aantal asielzoekers dat Nederland bereikt op dit moment iedere maand blijft toenemen, ziet het er voorlopig niet naar uit dat de asielrecords uit de jaren negentig zullen worden gebroken. Door de oorlog in Joegoslavië kwamen er in het piekjaar 1994 bijna 53.000 asielzoekers naar Nederland.

Tegenwoordig komen er nog steeds inwoners uit de Balkan-landen naar Nederland om asiel aan te vragen. Zo vroegen de afgelopen maanden een paar honderd Kosovaren en enkele tientallen Bosniërs en Serviërs asiel aan in Nederland. Deze asielverzoeken zijn in vrijwel alle gevallen kansloos.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.