nederland

Vanwaar dat vlagvertoon in de CDA-gang op het Binnenhof?

Door Carla Joosten - 08 september 2015

Politiek redacteur Carla Joosten verbaast zich in de CDA-vertrekken van het parlement over de drie vlaggen die daar pontificaal staan.

Herleeft het tijdperk van de volksvertegenwoordiger die het opneemt voor zijn eigen regio? Op de eerste verdieping van het oude departement van Justitie, nu onderdeel van de Tweede Kamer, staan voor een deur prominent twee Limburgse vlaggen met de bekende leeuw en een Nederlandse vlag. Gaat het om verwacht hoog bezoek of een staatsgreep in stilte?

Binnen huist CDA’er Martijn van Helvert uit het Limburgse Susteren. Hij begon zijn maidenspeech in november vorig jaar inderdaad over het afscheiden van Limburg, maar dat bleek slechts een verwijzing naar de negentiende eeuw.

De kwieke woordvoerder luchtvaart kreeg de vlaggen bij zijn komst in Den Haag van Carlos Gielen en Rachel Castermans, lobbyisten uit de provincie.

Amerikaanse verkiezingen

‘Als je niet oppast, kom je de Haagse stolp binnen, ren je je rot en vergeet je wat er buiten gebeurt. Daarom ontvang ik veel mensen,’ zegt Van Helvert (36), die het een voorrecht noemt om Kamerlid te zijn. ‘Ik wil de waardigheid ervan uitdragen.’ Daarom gaat hij met zijn gasten op de foto. Wie dat wil, neemt zijn eigen vlag mee, zodat die ook op de foto kan. Allemaal in deze gang? ‘Met een groep ga ik naar de CDA-fractiekamer.’

De politicus met Limburgse tongval deed zijn inspiratie op tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarbij het wemelt van de vlaggen.

Vlaggen symboliseren volgens Van Helvert de verbondenheid met de regio. Geen luxe. Hij merkt dat het kabinet die regio, en niet alleen Limburg, gemakkelijk vergeet. ‘Alle rijksdiensten worden weer gecentraliseerd, behalve asielzoekerscentra.’

Kritiek hoort hij niet op zijn vlaggen, al miste CDA-leider in het Europees Parlement Esther de Lange de Europese vlag. Die krijgt hij van haar en die prijkt straks ook voor zijn deur.

Elsevier nummer 37, 12 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.