nederland

Vijf vragen over de drievoudige familiemoord in Veghel

Door Thomas Borst - 03 september 2015

De Brabantse plaats Veghel is in diepe rouw. Dinsdag werden drie bewoners in de straat de Fazantendonk vermoord in hun woning.

Een zeventienjarige jongen werd opgepakt omdat hij wordt verdacht van de moord op zijn moeder (vijftig jaar) en zusje (tien jaar), en 67-jarige oma. De verdachte is net als de slachtoffers van Turkse afkomst. Elsevier.nl zet vijf vragen en antwoorden over de zaak op een rij.

Welke achtergrond had het gezin?

De vader van het gezin is twee jaar terug overleden. Zijn overlijden zorgde voor een hectische situatie in huis, vooral de zoon werd erg aangegrepen door de dood.

Omwonenden zeggen dat de vermoorde (klein)dochter dinsdagochtend niet op haar basisschool was verschenen. Zij waren erg verbaasd over de moord. ‘De getroffen familie was in positieve zin bekend en stond te boek als een gewoon gezin.’

Wat is er bekend over de opgepakte verdachte?

De (klein)zoon werd na het drama opgepakt op verdenking van moord. ‘Toen hij in de buurt werd aangehouden was er een familielid bij. Hij vertelde dat-ie de dader was,’ zei een vriend van de familie tegen De Telegraaf. De politie bevestigt later dat de aangehouden verdachte een familielid van de slachtoffers is.

De opgepakte jongen ging naar een school voor kinderen met communicatieproblemen. Hij stond in zijn omgeving bekend als een eenzame jongen die het verlies van zijn vader moeilijk heeft kunnen verwerken, ondanks dat hij professionele hulp bij de rouwverwerking kreeg.

Kennissen van de familie vertellen tegen het AD dat de zoon het erg lastig had met de dood van zijn vader. ‘Hij was helemaal kapot van zijn overlijden. Na de dood van zijn vader sloot hij zich meer en meer af van de buitenwereld.’

Welk motief had de verdachte?

De politie is nog bezig met verhoren van de verdachte. Een motief is nog geheel onduidelijk, net als de manier waarop de vrouwen en het meisje om het leven zijn gekomen.

Welke eventuele straf hangt hem boven het hoofd?

Bij deze zaak zullen de rechters een keuze maken of de jongen volgens het jeugdstrafrecht of het volwassenenstrafrecht wordt veroordeeld.

De verdachte zou de daad gepleegd hebben toen hij zeventien jaar was. Het jeugdstrafrecht geldt voor kinderen van twaalf tot achttien jaar. Verdachten die ouder zijn dan achttien jaar, worden berecht volgens het volwassenenstrafrecht.

Er zijn uitzonderingen van zaken waarbij verdachten jonger dan achttien jaar werden berecht omdat zij een ‘volwassen delict’ hadden gepleegd. De zeventienjarige Murat D. schoot op 13 januari 2004 de conrector van zijn middelbare school dood. Door de ernst van het delict werd hij volgens het volwassenenstrafrecht veroordeeld; vijf jaar cel en TBS.

Hetzelfde geldt voor een zeventienjarige jongen die een Duits echtpaar om het leven bracht in 2007. Hij werd veroordeeld voor het volwassenenstrafrecht en kreeg vijftien jaar cel.

Is er sprake van een uitzondering?

De ernst van het delict in Veghel is van minimaal dezelfde aard als bovenstaande voorbeelden. De kans dat de verdachte volgens het volwassenenstrafrecht wordt veroordeeld, is dus aanwezig.

Wanneer hij volgens het jeugdstrafrecht wordt veroordeeld, krijgt hij waarschijnlijk jeugddetentie. Als er sprake is van gedragsproblemen, moet hij ook behandelingen volgen.

Na twee behandelingsjaren wordt er gekeken of hij toerekeningsvatbaar is. Als dit niet het geval is, worden de behandelingen verlengd tot hij 23 jaar is. Daarna komt hij in aanmerking voor volwassen TBS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.