nederland

‘Zowel roker als niet-roker moet welkom zijn in horeca’

Door Servaas van der Laan - 02 september 2015

Zowel rokers als niet-rokers moeten zich welkom voelen in de kroeg of in een restaurant in Nederland. Het is aan de horeca-ondernemer zelf hoe ruimte wordt gegeven aan beide groepen.

Dat zegt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in reactie op het initiatief van een Tilburgse horeca-ondernemer die een deel van zijn terras rookvrij heeft gemaakt.

Klein café

‘Een mooi initiatief van deze Tilburgse ondernemer die de mogelijkheid heeft om een deel van zijn terras als rookvrije zone in te richten,’ zegt Joris Prinssen van KHN.

De branchevereniging vindt dat horeca-ondernemers zowel de roker als de niet-roker ruimte moet blijven geven voor een pilsje of hapje eten. ‘Voor een een groot aantal ondernemers is een terras ook de enige mogelijkheid om de roker van zijn sigaret te laten genieten. Denk aan kleine horecazaken, waar een rookruimte bouwen niet mogelijk is,’ zegt Prinssen.

Vrije keuze

Horeca-ondernemer Rob Michielsen wil dat het rookverbod in de horeca ook wordt uitgebreid naar het terras, maar volgens regeringspartij VVD is dat niet nodig.

‘Het voorbeeld in Tilburg laat ook zien dat, als een horecaondernemer uit eigen overwegingen en overtuiging roken op het terras toch wil ontmoedigen, er helemaal geen extra wet- en regelgeving nodig is,’ zegt Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD) tegen elsevier.nl. ‘Ondernemers kunnen zich zelfs onderscheiden op deze manier. De keuzevrijheid van ondernemer, personeel en klant staat zo voorop.’

Weinig animo

Ook bij zijn collega’s in de Tweede Kamer lijkt er weinig animo te zijn om het nu geldende rookverbod verder uit te breiden. Volgens Kamerlid Carla Dik-Faber komt de oproep te vroeg. ‘Ik merk dat het onderwerp enorm leeft in de samenleving, maar is er op dit moment onvoldoende draagvlak in de politiek.’

Volgens Michielsen is het een kwestie van tijd totdat ook de terrassen in Nederland rookvrij zullen zijn. ‘Uiteindelijk gaat de roker het verliezen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.