nederland

Advies: ‘Kleuters moeten vloeiend Engels leren spreken’

01 oktober 2015

Kinderen moeten meer leren over minder onderwerpen, en er moet al op jonge leeftijd aandacht komen voor Engels. Dat schrijft Platform Onderwijs2032 in een voorlopig advies, dat donderdag werd gepubliceerd.

De hoofddoelen van onderwijs zijn volgens het rapport persoonlijke ontwikkeling, kennisoverdracht en voorbereiding op deelname aan de maatschappij.

Het Platform wil niet meer dat kinderen van alles een beetje leren, maar dat dieper wordt ingegaan op minder onderwerpen. Feitenkennis wordt minder belangrijk, terwijl kinderen wel al op jonge leeftijd beginnen met Engels. Volgens commissieleider Paul Schnabel is die taal voor Nederland als exportland erg belangrijk.

Kleuterschool

‘Spelenderwijs leren is nu erg belangrijk in groep 1 en 2,’ zeggen verschillende leerkrachten tegen elsevier.nl. Met materialen als puzzels, klei, zand en water worden de motoriek en de sociale vaardigheden geoefend. Ook maken de kinderen via kleine kringgesprekken kennis met cijfers, letters en symbolen.

De onderwijzers denken dat het mogelijk is om kleuters Engels te leren, al benadrukt de een dat dit ook spelenderwijs moet gebeuren, zoals met behulp van Engelse liedjes. Kleuters echte ‘lessen’ Engels geven, ziet ze niet zitten.

Een andere leerkracht zegt dat basisscholen dit er niet zomaar bij kunnen doen: ‘Lever er een zak geld bij en een duidelijk plan.’ Ze wijst erop dat leerkrachten er in het plan ‘passend onderwijs‘ alleen voorstonden.

Taalgevoeligheid

De leerkrachten beamen dat jonge kinderen taalgevoelig zijn, al bestaat er ook twijfel of dit ook op een school tot uiting komt: ‘Het is totaal anders als je tweetalig wordt opgevoed of als je dagelijks een kwartiertje met een andere taal bezig bent.’

In de maand oktober zal het advies worden bijgeschaafd door te overleggen met betrokkenen, zoals leraren en onderwijsorganisaties. Aan het eind van het jaar zal staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) een definitief rapport ontvangen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.