nederland

Demonstratie Pegida Nederland in Utrecht verloopt onrustig

Door Nikki Sterkenburg - 11 oktober 2015

Demonstranten van de anti-islamistische organisatie Pegida Nederland en extreem-linkse tegendemonstranten raakten zondag slaags met elkaar op het Vredenburg in Utrecht. De politie had grote moeite beide groeperingen uit elkaar te houden.

De bijeenkomst van Pegida Nederland, een initiatief dat voorheen niet meer omvatte dan een Facebookpagina, trok bij aanvang zo’n honderdvijftig belangstellenden, waaronder enkele bekende gezichten uit het extreemrechtse milieu. Toen even na tweeën de eerste speech begon, doken de eerste groepjes tegendemonstranten op.

Speeches

Naar verluidt waren de tegendemonstranten onder meer afkomstig van de extreem-linkse Antifascistische Aktie (AFA), de Internationale Socialisten (IS), al verenigden ze zichzelf onder de actienamen Laat Ze Niet Lopen en Block Pegida. De harde kern van F.C. Utrecht-supporters schaarde zich achter Pegida.

Ondanks de vechtpartijen gingen de speeches op het podium gewoon door. Naast Raffie Chohan van de Dutch Defense League en Edwin Wagensveld, spraken ook voormalig English Defence League-leider Tommy Robinson en Pegida Duitsland-leider Lutz Bachmann. De sprekers riepen onder meer op tot het stoppen van de migrantenstroom en de sluiting van islamitische scholen.

Winkels

Terwijl tegendemonstranten het Vredenburg makkelijk leken te bereiken om de bijeenkomst te verstoren, klaagden aspirant-deelnemers aan de demonstratie van Pegida Nederland dat zij juist op station Utrecht Centraal werden tegengehouden.

Om de groepen uit elkaar te houden, dreef de politie de tegendemonstranten richting de Lange Viestraat. Daar probeerden ze door de linies van de politie heen te breken, en moesten bussen enige tijd omrijden omdat ze het Neude niet konden bereiken.

Ook winkels aan het Vredenburg sloten vanwege de tegendemonstranten uit voorzorg hun deuren, horecagelegenheden haalden de terrasstoelen naar binnen en klanten in de Bijenkorf dienden de winkel via de parkeergarage te verlaten. In totaal werden twaalf mensen aangehouden, onder wie de bekende asielactiviste Joke Kaviaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.