nederland

Kamer ontzet over band Inholland en islamitische Gülenbeweging

Door Thomas Borst - 30 oktober 2015

Hogeschool Inholland werkt samen met de omstreden orthodox-islamitische Gülenbeweging. De twee organisaties hebben samen een lectoraat opgezet. De samenwerking zorgt voor grote vraagtekens in de Tweede Kamer.

Inholland heeft het lectoraat opgezet in samenwerking met het Turkse zakelijke netwerk Hogiaf, schrijft NRC vrijdag. Hogiaf staat bij de hogeschool bekend als een onafhankelijke organisatie ‘die maatschappelijk breed wordt gedragen’.

Het Turkse netwerk werkt echter al jaren samen met de Gülenbeweging, een orthodox-islamitische organisatie van volgelingen van de Turkse imam Fethullah Gülen, aartsrivaal van de Turkse president Tayyip Recep Erdogan. Het ministerie van Sociale Zaken volgt de beweging al jaren.

Het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie liet de Universiteit Utrecht in 2010 onderzoek doen naar de Gülenbeweging in Nederland. In het onderzoeksrapport staat onder meer vermeld dat de beweging ‘achterdocht opwekt wegens haar ondoorzichtige en gesloten karakter’. Ook de universiteit constateerde dat Hogiaf deel uitmaakt van de Gülenbeweging.

Integratie

Die achterdocht is in de jaren daarna niet verdwenen, want minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken heeft in mei 2014 laten onderzoeken of leider Gülen de integratie van Turken in Nederland beïnvloedt.

Ondanks de omstreden reputatie, startte Inholland een maand geleden het lectoraat Crosscultureel Ondernemerschap, waarbij de Gülenbeweging een nadrukkelijke rol speelt. De hogeschool heeft het lectoraat in het leven geroepen om de studenten in contact te laten komen met ondernemers op ‘etnisch-diverse afzetmarkten’.

Verzoek

De samenwerking leidt tot scheve gezichten in Den Haag. VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg verzoekt de hogeschool onmiddellijk te stoppen met de samenwerking. ‘Het is absoluut onwenselijk dat de Gülenbeweging zich gaat mengen in het Nederlandse hoger onderwijs,’ zegt hij tegen NRC.

Ook collega Sadet Karabulut (SP) pleit voor een directe beëindiging van de samenwerking. Ze vindt dat studenten ervan uit moeten kunnen gaan dat er op een instelling als Inholland onafhankelijk onderwijs wordt gegeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.