nederland

Leuzen en fakkels in Steenbergen: inwoners verzetten zich tegen azc

Door Servaas van der Laan - 21 oktober 2015

Een groep van ongeveer tweehonderd inwoners van de Brabantse plaats Steenbergen loopt woensdagavond een protestmars door het stadje. Ze verzetten zich tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum.

‘Géén azc in Steenbergen,’ is te lezen op de spandoeken. De boodschap is duidelijk. De mensen die woensdagavond meelopen in een stoet in Steenbergen zien de komst van asielzoekers naar hun stad niet zitten, blijkt uit een verslag van Omroep Brabant. ‘Azc, weg ermee,’ riepen de actievoerders, terwijl ze richting de plaats liepen waar woensdag een informatiebijeenkomst wordt gehouden.

De gemeente Steenbergen heeft nog niets beslist over de komst van een asielzoekerscentrum, maar burgemeester Joseph Vos (CDA) wilde kijken of er ‘draagvlak’ voor is.

Hooligans

Voor de zekerheid besloot de burgemeester om vanaf 16.00 uur vanmiddag een noodverordening in te laten gaan rondom de sporthal waar de raadsvergadering over het azc zal worden gehouden.

De gemeente zou informatie hebben dat ook leden van de harde kern van Feyenoord van plan waren om naar Steenbergen te gaan. Zij zouden vooral uit zijn op rellen.

Het is niet de eerste keer dat het uit de hand loopt in het Brabantse dorp. Op 15 oktober ontstond er een confrontatie tussen voor- en tegenstanders van een asielzoekerscentrum. Op die dag zou PVV-leider Geert Wilders het dorp bezoeken, maar die besloot uiteindelijk niet te komen. De al aanwezige voor- en tegenstanders kregen het vervolgens met elkaar aan de stok.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.