nederland

Roemer ziet complot: VVD wilde rellen in Oranje

Door Emile Kossen - 09 oktober 2015

Volgens SP-leider Emile Roemer heeft de VVD met opzet gekozen om 700 extra asielzoekers naar Oranje te sturen, omdat daar felle tegenstand werd verwacht. Zo zouden de liberalen willen aantonen dat de toestroom van asielzoekers voor grote problemen zorgt.

‘Dan hebben ze straks een reden om de strengere maatregelen te nemen die ze toch al wilden,’ zegt Roemer tegen De Telegraaf. ‘Dat kan niet anders.’

Boze bevolking

In 2014 nam het dorp met minder dan 200 inwoners al met tegenzin 700 asielzoekers op. Dinsdag kwam staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, asiel) onverwachts met de mededeling dat Oranje 700 extra asielzoekers moest opvangen.

Een aantal bewoners van het dorp kwam in opstand. Ze hielden bussen met asielzoekers tegen en belaagden de auto van Dijkhoff.

Genoeg andere plekken

Roemer gelooft dat het niet nodig was om voor Oranje te kiezen. ‘Er waren plaatsen die kleinere opvangplekken beschikbaar hadden,’ zegt hij. ‘Als je de plekken daarvan bij elkaar optelt, had je genoeg gehad.’ Hij noemt het een voorbeeld van hoe de regeringspartijen elkaar ‘zieken’.

De Amsterdamse PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman zei woensdag tegen Het Parool dat de asielzoekers die naar Oranje gingen beter naar Amsterdam hadden kunnen gaan. ‘Het absorptievermogen van een grote stad als Amsterdam is vele malen groter dan van een klein dorpje als Oranje.’

Op sociale media wordt met opzien gereageerd op de complottheorieën van de SP-leider.


https://twitter.com/LamyaeA/status/652364293405605888

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.