nederland

Turkse Nederlanders krijgen brief uit Ankara: ‘stem op AKP’

Door Servaas van der Laan - 16 oktober 2015

Meerdere Turkse Nederlanders hebben vrijdag een brief ontvangen van de Turkse premier Ahmet Davutoglu. De premier roept de Turkse Nederlanders op om op zijn partij, de AKP, te stemmen.

Dat melden verschillende Turkse Nederlanders vrijdag op Twitter

Korting

In de brief worden Turkse Nederlanders meerdere beloften gedaan in ruil voor een stem op de AKP. Zo zouden ze onder meer 20 procent korting kunnen krijgen op vluchten met Turkish Airlines naar Turkije.

Meerdere personen die de brief ontvingen, klaagden tegenover de website Zamanvandaag.nl over de actie: ‘De AKP maakt misbruik van haar positie als regeringspartij om de adresgegevens van Turkse Nederlanders via verschillende Turkse instanties in Nederland te verkrijgen. Het is onwettelijk en absoluut onethisch om op zo een manier campagne te voeren’, zegt Davut S. uit Zaandam tegen de website. ‘Het is beangstigend dat ze precies weten uit hoeveel mensen de Turkse families in Nederland bestaan en zelfs wie de heer des huizes is,’ vervolgt hij.

Fouten

Overigens is het bij het verzenden van de brieven niet altijd even goed gegaan. Er worden ook meldingen gemaakt van niet-Turkse personen die de brief ontvingen.

Zo zegt Meike Lubbers uit Groningen dat ze twee brieven heeft ontvangen, geadresseerd aan dezelfde naam. Het is vooralsnog dan ook onduidelijk door wie en op welke manier de brieven zijn verstuurd. Turken in Duitsland zouden vergelijkbare brieven hebben gekregen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.