nederland

Asielopvang steeds vaker betaald uit ontwikkelingshulpbudget

Door Servaas van der Laan - 27 november 2015

Een steeds groter deel van het Nederlandse budget voor ontwikkelingshulp wordt besteed aan de opvang van asielzoekers in Nederland. Asielzoekers snoepen nu al een kwart van het totale budget voor ontwikkelingshulp op.

Dat blijkt uit de Najaarsnota van het kabinet die vrijdag naar de Tweede Kamer zal worden gestuurd.

Asielopvang

Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking ziet door de toenemende instroom van asielzoekers een steeds groter deel van haar budget wegvloeien naar de asielopvang.

Uit de laatste begroting voor dit jaar blijkt dat het kabinet al 836 miljoen euro had gereserveerd voor de opvang van 40.000 asielzoekers. Dat is al ongeveer een vijfde van het totale ontwikkelingsbudget, terwijl normaal gesproken rond de 5 procent aan asielzoekers wordt besteed. Maar uit nieuwe prognoses blijkt dat Nederland zeker 58.000 asielzoekers zal opvangen dit jaar, schrijft Ploumen aan de Kamer.

Dat betekent dat de 836 miljoen euro niet genoeg zullen zijn.

Probleem

Ook voor volgend jaar heeft Ploumen een probleem. Voor 2016 heeft ze begroot dat 347 miljoen euro aan de opvang van asielzoekers zal worden besteed. Dat bedrag gaat uit van 27.400 asielzoekers.

Uit nieuwe schattingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat het kabinet er rekening mee houdt dat ook volgend jaar zo’n 58.000 asielzoekers naar Nederland komen.

Gevolgen

Duidelijk is dat de allerarmsten in de wereld het kind van de rekening zijn. Ook omdat het ontwikkelingshulpbudget in 2018 sowieso al omlaag zal gaan.

Welke gevolgen de stijgende kosten voor asielzoekers precies hebben voor de ontwikkelingslanden is te lezen in de Najaarsnota, schrijft Ploumen in de brief.

Gemeenten

Intussen klagen gemeenten die onderdak regelen voor asielzoekers dat zij te weinig geld krijgen van het rijk. Voor noodopvang krijgen gemeenten nu 40 euro per persoon, terwijl dit zeker 100 euro per persoon zou kosten. Gemeenten en provincies onderhandelen al geruime tijd over de kosten voor asielopvang.

Naar verluidt, komen de partijen vrijdag tot een akkoord. Premier Mark Rutte (VVD) zal de afspraken in de loop van vrijdag bekendmaken. Waarschijnlijk wordt de vergoeding per asielzoeker inderdaad opgeschroefd naar 100 euro. Verder zullen gemeenten die extra woningen bouwen voor asielzoekers door het Rijk worden beloond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.