nederland

Asielzoekers verdwijnen van de radar: ‘daarvoor geen oplossing’

Door Liz Zoetekouw - 27 november 2015

Van minstens veertien migranten weten we niet waar ze gebleven zijn en voor die verdwijningen zou geen oplossing zijn. De verdwenen migranten hoorden bij een groep die in een maand op vier verschillende plekken werd opgevangen.

Bij de eerste opvangplek in de Utrechtse plaats Kockengen waren er 115 migranten. Toen de groep na drie verhuizingen een permanente verblijfplaats kreeg om de asielprocedure af te wachten, bleken er nog maar 101 over te zijn.

Dat schrijft de regionale omroep RTV Noord Holland. Niemand weet wie de verdwenen migranten zijn en wat ze gaan doen, omdat de migranten niet waren geregistreerd voordat ze verdwenen.

Registratie

Regio-woordvoerder Onno Aerden zegt: ‘Wij hebben eerst gekeken wat we voor iemand konden betekenen en waren niet bezig met de vragen wie iemand was of waar ‘ie vandaan kwam.’

Het is niet de eerste keer dat de registratie van migranten in opspraak komt. De hoge migratiestroom heeft een achterstand in de registratie van asielzoekers veroorzaakt. Gemeentes hebben aangedrongen bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om de migranten sneller te registeren, maar begin oktober was er een achterstand van 4.500 asielzoekers.

De gemeente geeft aan dat ze verdwijningen als deze niet kan tegenhouden, omdat migranten vrij zijn om hun opvanglocatie in en uit te lopen. Aerden noemt de kans dat een migrant zich heeft aangesloten bij een terreurcel ‘legendarisch klein’.

Verhuizen

In een sporthal werden op 22 september 115 asielzoekers opgevangen voor korte termijn. Op 28 september werden ze doorgestuurd naar de Noord-Hollandse plaats Laren.

Het weekend daarna verhuisden de migranten naar Kortenhoef, Noord-Holland, waar bleek dat acht migranten waren verdwenen. Toen de groep zich tien dagen later in een voormalig asielzoekerscentrum in Crailo kon vestigen, waren er nog 101 migranten over.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.