nederland

Dijkhoff: ‘Criminele asielzoeker sneller uitzetten’

Door Tom Reijner - 25 november 2015

Het is de bedoeling dat migranten en vluchtelingen die een misdrijf plegen harder worden aangepakt. Criminele (ex-)asielzoekers raken straks eerder hun verblijfsvergunning kwijt, of krijgen er juist geen.

‘Het is ontoelaatbaar om iemand asiel te geven die zich aan ernstige feiten schuldig heeft gemaakt,’ schrijft staatssecretaris van Asiel Klaas Dijkhoff (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer. Hij heeft op verzoek van VVD en CDA naar aanscherping van de normen gekeken, en hoopt dat er een ‘preventieve werking’ uitgaat van de maatregelen.

Veroordelingen

Een asielzoeker raakt zijn verblijfsvergunning nu nog kwijt als hij minimaal 1,5 jaar cel krijgt voor een ernstig misdrijf. Straks gebeurt dat al bij zes maanden in de gevangenis. Bovendien is het mogelijk de straf van meerdere veroordelingen op te tellen om zo tot zes maanden te komen.

Voor een ‘bijzonder ernstig’ misdrijf ligt de grens straks bij tien maanden cel in plaats van twee jaar (24 maanden). Het gaat bijvoorbeeld om drugs-, zeden- en geweldsmisdrijven, brandstichting, mensenhandel, illegale handel in wapens of menselijke organen.

Mogelijk gevaar

De nieuwe regels gaan gelden voor de meeste migranten en vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Minderjarige asielzoekers die worden veroordeeld onder het volwassenenrecht krijgen dezelfde aanpak, weet RTL Nieuws. Per jaar zouden enkele honderden vreemdelingen in aanraking komen met justitie.

Er wordt wel rekening gehouden met het mogelijke gevaar waar de asielzoekers mee te maken krijgen als ze worden uitgezet. Het gaat hier bijvoorbeeld om landen als Syrië, waar grote gebieden door de bloedige burgeroorlog onveilig zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.