nederland

‘Iedereen in Nederland heeft recht op onvoorwaardelijke opvang’

Door Servaas van der Laan - 26 november 2015

Er mogen geen voorwaarden worden gesteld aan het opvangen van personen in Nederland, ongeacht wie ze zijn. Dat stellen linkse partijen en organisaties in een reactie op uitspraken van de Raad van State over de opvang van illegalen.

‘Door opvang te koppelen aan voorwaarden en slechts tijdelijk aan te bieden, belanden uiteindelijk alsnog mensen op straat,’ stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Teleurgesteld

De organisatie zegt ‘teleurgesteld’ te zijn in de uitspraken van de Raad van State en de Centrale Raad van Beroep. De Raad van State oordeelt dat het kabinet eisen mag stellen aan een uitgeprocedeerde asielzoeker die onderdak krijgt. Zo moet de illegaal onder meer meewerken aan uitzetting en mag hij of zij de gemeente waar het onderkomen zich bevindt, niet verlaten. De Centrale Raad van Beroep oordeelde dat gemeenten bed-bad- en broodvoorzieningen aan illegalen mogen weigeren.

Daarmee gaan de twee gerechtsorganen volgens Amnesty in tegen eerdere uitspraken van onder meer het Europees Comité voor Sociale Rechten. ‘Er is geen recht gedaan aan eerdere uitspraken. Die zeggen onomwonden dat iedereen in onze samenleving toegang moet hebben tot onderdak, voedsel en kleding – ongeacht verblijfsstatus of welke andere voorwaarde dan ook. Dit omdat anders het leven en de menselijke waardigheid van deze personen op het spel worden gezet.’

Realiteit is anders

Ook VluchtelingenWerk Nederland zegt teleurgesteld te zijn. ‘Mensen op straat zetten lost niets op,’ zegt de organisatie. ‘We begrijpen dat het kabinet voorwaarden wil stellen, maar de realiteit is anders.’

GroenLinks sluit zich aan bij de woorden van de organisaties. De partij heeft een debat aangevraagd met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) om hem te vragen wat de gevolgen van deze uitspraken zijn voor het regeringsbeleid.

De staatssecretaris zelf zei niet verrast te zijn. ‘Het is een bevestiging van wat we zelf al dachten. We hadden dezelfde analyse gemaakt, het is prettig dat die bevestigd wordt,’ reageerde hij.

Treurig

Activist Marjan Sax zegt namens de uitgeprocedeerde asielzoekers ‘teleurgesteld’ te zijn. ‘Het is zo treurig dat de rechter zich zo weinig van de realiteit aantrekt. Het probleem is dat een heleboel vluchtelingen niet kunnen terugkeren. En het lost dus op geen enkele manier iets op door te zeggen dat ze naar een vrijheidsbeperkende locatie (Rijksopvang) kunnen, want daar moeten ze tekenen voor terugkeer.’

Overigens was de uitspraak van de Raad van State in het voordeel van de Iraanse illegaal die weigerde te tekenen voor zijn vertrek in ruil voor opvang. Het kabinet had van tevoren niet gecontroleerd of de man niet aan psychische stoornissen leed. Omdat dit niet was gebeurd, wordt het kabinet teruggefloten en de uitgeprocedeerde asielzoeker in het gelijk gesteld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.