nederland

In de stad bent u net zo veilig als op het platteland

Door Servaas van der Laan - 27 november 2015

Criminaliteitscijfers blijven dalen in de grote steden. De kans op een misdrijf is nu nagenoeg even groot in de stad als op het platteland.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verandering

Voorheen was het zo dat inwoners van een grote stad een hogere kans hadden om slachtoffer te worden van een misdrijf dan mensen op het platteland. Maar dat is de afgelopen jaren aan het veranderen omdat de grote steden steeds veiliger worden, terwijl de daling van criminaliteit in de rurale gebieden achterblijft.

Rotterdam loopt wat betreft veiligheid op de troepen vooruit. In 2006 had 32 procent van de Rotterdammers te maken met criminaliteit. In 2014 is dat percentage gedaald tot 20,5 procent. Daarmee is Rotterdam ongeveer net zo veilig als bijvoorbeeld Zeeland of West-Brabant waar de percentages rond de 19 procent liggen. Ook Den Haag wist het criminaliteitspercentage in vijf jaar tijd terug te dringen van 28 naar 19,3 procent.

Amsterdam

Ook in Amsterdam daalde de criminaliteit, al blijft het aantal misdaadslachtoffers daar relatief hoger dan in de rest van Nederland. In 2014 werd 29 procent van de Amsterdammers slachtoffer van een misdrijf.

Daarmee is Amsterdam het onveiligste gebied van Nederland. Maar toch werd ook de hoofdstad flink veiliger: in 2006 lag het percentage nog op 41.

Onveiligheidsgevoel

Hoewel het in Rotterdam en Den Haag veiliger is dan in Amsterdam, voelen inwoners van de hoofdstad zich niet veel onveiliger dan elders in het land. Ongeveer 39,3 procent van de Amsterdammers voelt zich wel eens onveilig, terwijl die percentages voor Den Haag en Rotterdam op respectievelijk 39,2 en 38,3 liggen. Vooral in Den Haag en Rotterdam is men zich een stuk veiliger gaan voelen. In beide steden voelde tot enkele jaren geleden meer dan de helft van de inwoners zich wel eens onveilig.

Inwoners van Noord-Nederland voelen zich het veiligst. Ongeveer 70 procent van de inwoners voelt zich hier nooit onveilig. Voor de rest van Nederland geldt dat de verschillen tussen stad en platteland steeds kleiner worden. In de stad voelt men zich tegenwoordig net zo veilig als op het platteland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.