nederland

Kabinet trekt 350 miljoen extra uit voor opvang asielzoekers

Door Elif Isitman - 27 november 2015

Het kabinet maakt voor dit jaar nog 350 miljoen euro extra vrij voor de opvang van asielzoekers. Voor 2016 komt er nog een bedrag van 400 miljoen euro bij.

Dat maakte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag bekend.

Geld

De bedragen worden deels opgebracht via het budget dat is uitgetrokken voor ontwikkelingssamenwerking. Het overige geld komt van de (nog) niet uitgegeven budgetten van andere ministeries.

Eerder op vrijdag werd al bekend dat een groeiend deel van het  budget voor ontwikkelingshulp wordt besteed aan de opvang van asielzoekers. De opvang zou nu al een kwart van het totale budget voor ontwikkelingshulp innemen.

Prognoses

Uit de laatste begroting voor dit jaar blijkt dat het kabinet al 836 miljoen euro had gereserveerd voor de opvang van 40.000 asielzoekers. Dat is al ongeveer een vijfde van het totale ontwikkelingsbudget, terwijl normaal gesproken slechts rond de 5 procent aan asielzoekers wordt besteed.

Maar uit nieuwe prognoses blijkt dat Nederland dit jaar zeker 58.000 asielzoekers zal ontvangen, schreef minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen vrijdagochtend aan de Kamer. De uitgetrokken 836 miljoen euro zouden daarom niet genoeg zijn.

Behalve de bedragen voor de opvang van asielzoekers in het eerste jaar, kosten de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met provincies en gemeenten ook extra geld. Dit gaat om 187 miljoen euro. Dijsselbloem zegt de financiële dekking daarvoor in het voorjaar te gaan vinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.