nederland

Nog nooit zoveel asielaanvragen in één maand

Door Emile Kossen - 16 november 2015

In oktober hebben bijna 12.000 mensen in Nederland asiel aangevraagd. Dat is een record: nog nooit werden zoveel asielaanvragen gedaan in één maand.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat om 10.000 eerste asielverzoeken en 1.700 verzoeken van nareizigers. In september kwamen nog 8.400 asielzoekers Nederland binnen.

Helft is Syriër

Van de geregistreerde asielzoekers zegt iets meer dan de helft uit Syrië te komen. Er komen ook veel Irakezen en Eritreeërs naar Nederland. Van 1.100 asielzoekers is de nationaliteit onbekend.

Het aantal geregistreerde asielzoekers in één maand lag nooit zo hoog. Ook niet tijdens de jaren negentig. Eerder was mei 1999 de drukste maand, toen Nederland ruim vijfduizend asielverzoeken ontving, voornamelijk uit het voormalige Joegoslavië.

Tot oktober zijn dit jaar 45.000 migranten Nederland binnengekomen, onder wie meer dan 11.000 nareizigers. De Nederlandse regering verwacht dat in totaal zo’n 60.000 asielzoekers naar Nederland komen in 2015. Het opvangen van al deze asielzoekers zorgt door heel Europa voor problemen en onrust.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.