nederland

Rutte: ‘Je kunt niet doorgaan met deze instroom’

Door Elif Isitman - 27 november 2015

Het kabinet luidt de noodklok over de mogelijke gevolgen van de hoge aantallen asielzoekers die binnenkomen voor onze welvaartsstaat. ‘Je kunt niet doorgaan met deze instroom’.

Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad.

Zowel Rutte als minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën blijven benadrukken dat het kabinet werkt aan oplossingen voor de asielinstroom met de gehele Europese Unie. ‘Maar als dat niet werkt, moeten we bereid zijn onze eigen samenleving te beschermen en te zorgen dat dit niet leidt tot ontwrichting van onze verzorgingsstaat,’ zei Dijsselbloem.

Toekomst

Rutte beaamde dat de hoge aantallen asielzoekers gevolgen kunnen hebben voor ons sociale zekerheidsstelsel, maar liet zich niet in dezelfde harde bewoordingen uit als Dijsselbloem.

‘Ik hoop uiteraard niet dat de toekomst van de EU op het spel staat,’ zei Dijsselbloem. Maar volgens hem staat de toekomst van Schengen wel zeer onder druk: ‘Op dit moment is het de vraag of Schengen nog leeft. Zo serieus is het,’ aldus de minister. Dijsselbloem herhaalde opnieuw het idee van een mini-Schengen, en benadrukte dat hoewel het niet zijn voorkeur heeft, het noodzakelijk kan zijn als andere oplossingen niet werken.

Rutte zegt dat het kabinet streeft naar een oplossing met alle andere EU-landen maar als dat niet lukt wil het kabinet ook nadenken over maatregelen met de landen om ons heen of desnoods met Nederland alleen.

Nareizigers

Onderwijl besloot het kabinet ook het proces voor gezinshereniging voor asielzoekers te bemoeilijken. Het wordt asielzoekers die hier mogen blijven lastiger gemaakt om hun gezin te laten nareizen. Het proces zal langer gaan duren en familieleden moeten meer bewijs leveren, besloot het kabinet vrijdag.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft straks langer de tijd, negen maanden, om beslissingen te nemen over gezinshereniging. Op dit moment krijgt de IND daar slechts drie maanden voor, met de mogelijkheid om te verlengen met eenzelfde periode.

Daarnaast moeten asielzoekers meer bewijs leveren dat het om familieleden gaat, als dat niet met officiële documenten kan. Het gaat dan bijvoorbeeld om foto’s, Facebook-accounts en ander beeldmateriaal. Met deze maatregelen hoopt het kabinet de stroom van nareizigers, die steeds voor hoger uitvallende aantallen zorgt, in betere banen te kunnen leiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.